AMSTERDAM - De Nederlandse olympische ploeg is dinsdagmiddag aangekomen in Haarlem. De sporters maakten te voet een tocht door de Grote Houtstraat langs honderden enthousiaste fans naar de Grote Markt.

Op de luchthaven heetten honderden fans de sporters welkom. Rond half vier arriveerden de eerste sporters in de aankomsthal, waar een paar honderd fans, familie en vrienden hen stonden op te wachten. Vol spanning wachtten zij tot hun favoriet door de schuifdeuren kwam.

Schaatser Sven Kramer en zijn zichtbaar gespannen coach Gerard Kemkers kregen eveneens een luid applaus. Kramer zei tegen de massaal toegestroomde pers dat hij blij is weer thuis te zijn.

Schaatscollega Bob de Jong, met brons om de nek, noemde het uniek zo weer thuis te komen. ''Nu besef ik weer hoe het heeft geleefd in Nederland.''

Feestgedruis

Voor schaatser en goudenmedaillewinnaar Mark Tuitert stond een hele supportersclub klaar. Hij schudde snel wat handen en zei dat hij het feestgedruis de komende tijd op zich af laat komen.

Zijn fans, gehuld in speciale Tuitertkleding, zongen uit volle borst het Sallandlied uit Holten. In de geboortplaats van de schaatser leven de Spelen enorm. Zo verkoopt de bakker Tuitertbroodjes en de slager Tuitertburgers.

Op 20 maart wordt Tuitert in het dorp gehuldigd, aldus Jet van Beek van de supportersvereniging. ''Dan kan een klein dorp zo groot zijn.'' Het feit dat de schaatser niet meer in Holten woont, maakt de fans niet uit. ''Een geboren Holtenaar is en blijft een Holtenaar.''

Grote Markt

Vanuit Schiphol gaan de olympiërs naar Haarlem voor een feestelijke ontvangst op de Grote Markt. De sporters worden door familieleden, vrienden, artiesten en fans binnengehaald.