AMSTERDAM - Bert van Marwijk heeft zijn contract als bondscoach van het Nederlands elftal met twee jaar verlengd. Hij blijft net als zijn assistenten Frank de Boer, Phillip Cocu, Dick Voorn en keeperstrainer Ruud Hesp tot en met het Europees kampioenschap voetbal van 2012 in Oekraïne en Polen werkzaam bij Oranje.

 Van Marwijk maakte het nieuws over zijn nieuwe verbintenis dinsdag bekend tijdens de laatste persconferentie voor de oefeninterland tussen het Nederlands elftal en Verenigde Staten.

''Ik heb het prima bij de KNVB naar mijn zin'', zei hij. ''Al is het als bondscoach heel anders werken dan als clubtrainer. Ik heb mijn ploeg nu veel minder vaak tot mijn beschikking.

Dat was even wennen, maar nu is het ook wel weer een enorme uitdaging om de jongens in korte tijd goed voor te bereiden. Daarbij denk ik dat zelfs een leek kan zien dat we de afgelopen twee jaar vooruitgang hebben geboekt. We zijn dus nog niet klaar.''

Slechte prestaties

De 57-jarige Van Marwijk vond het belangrijk om ruim voor de start van het WK in Zuid-Afrika duidelijkheid te scheppen. ''Het is denk ik wel goed dat iedereen weet waar hij aan toe is'', stelde hij. De bondscoach van het Nederlands elftal wilde de voorwaarden in zijn vernieuwde contract niet helemaal toelichten.

Zo weigerde hij antwoord te geven op de vraag of de nieuwe verbintenis vervalt als het Nederlands elftal slecht presteert op het WK in Zuid-Afrika. ''Ga er maar van uit dat er heel goede afspraken zijn gemaakt'', zei hij. ''Maar ik ga niet het hele nieuwe contract met iedereen bespreken.''

Van Marwijk

Van Marwijk volgde Marco van Basten na het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland op als bondscoach van het Nederlands elftal. Hij plaatste zich zonder puntverlies voor het wereldkampioenschap voetbal, komende zomer in Zuid-Afrika.

De in Deventer geboren oefenmeester voetbalde in Nederland als prof voor Go Ahead Eagles, AZ, Fortuna Sittard en MVV. Hij debuteerde in 1997 als trainer bij Fortuna Sittard in het betaalde voetbal. Hij maakte vervolgens de overstap naar Feyenoord, de club waarmee hij onder meer de UEFA Cup won. Hij keerde na een tweejarig verblijf bij Borussia Dortmund nogmaals terug bij Feyenoord.