VEENDAM - Eindhoven heeft zich maandagavond in en tegen Veendam verzekerd van deelname aan de nacompetitie.

De Brabantse club, die eerder dit seizoen ten dode leek opgeschreven, had voor de derde periodetitel al aan een gelijkspel voldoende maar won in Groningen uiteindelijk met 1-0. De 32-jarige invaller Bart van den Eede maakte de treffer vlak voor tijd.

Met dit succes kwam een einde aan een lange periode van 'droogte'. Eindhoven had in het seizoen 1998-'99 voor het laatste iets te vieren. Dat betrof de wedstrijd tegen grote broer PSV in de kwartfinale van het bekertoernooi, met 0-5 verloren.

Het jaar daarvoor mocht de bescheiden eerstedivisionist dankzij de relatief hoge klassering op de ranglijst voor het laatst meedoen aan de nacompetitie.

Haarlem

Eindhoven voegde zich, door het verdwijnen van Haarlem na acht in plaats van negen wedstrijden, bij Go Ahead Eagles en Excelsior. Die pakten de voorgaande periodetitels.

Koploper De Graafschap, die van een Eindhovense nederlaag zou hebben geprofiteerd, is vooralsnog de belangrijkste kandidaat voor rechtstreekse promotie naar de eredivisie.

Trainer Jan Poortvliet zat met een kleine vierhonderd Eindhovense supporters in Veendam op de tribune. Hij was geschorst, waardoor zijn assistent Pascal Maas de honneurs als coach op de bank waarnam.

Zeer veel bijzonders kregen zij niet te zien, al probeerden de bezoekers wel degelijk initiatieven te nemen en aan te vallen. Door die betere spelopvatting en uitvoering was de zege verdiend.

Emmen

In de strijd tegen degradatie naar de topklasse liet Emmen voor eigen publiek belangrijke punten liggen tegen concurrent FC Oss. De Drentse ploeg kwam met 3-1 voor door onder meer twee treffers van Ruud ter Heide, die sinds hij op huurbasis overkwam van Cambuur al zeven keer heeft gescoord.

Spits Tim Peters, die ook twee goals maakte, herstelde het evenwicht in de slotfase. Veel schoot Oss overigens niet op met het punt.

Cambuur

Cambuur won met 2-1 van Fortuna Sittard, dat ook afglijden naar het semi-amateurisme moet vrezen. Mark de Vries, met zijn vijftiende van het seizoen, en Sandor van der Heide scoorden voor de Friezen, Sven Verdonck deed heel laat iets terug.

Den Bosch bracht de uitwedstrijd tegen Dordrecht tot een goed einde: 3-1.