RIJSWIJK - De meeste Nederlandse medaillewinaars zullen zoals gebruikelijk na Olympische Spelen ook in hun eigen woonplaats worden gehuldigd.

De schaatsidolen Ireen Wüst (Goirle), Mark Tuitert (Holten) en Annette Gerritsen (Ilpendam) krijgen thuis een warm welkom, zo werd maandag bekendgemaakt.

Wüst, die in Vancouver olympisch goud pakte op de 1500 meter, krijgt zaterdagmiddag een rondrit door het dorp, gevolgd door een korte huldiging op een podium in een tent op het Oranjeplein bij het gemeentehuis, vertelde een gemeentewoordvoerder.

Op verzoek van de olympisch kampioene gaat het om een kort programma. Het is de derde keer dat Wüst feestelijk wordt ingehaald in Goirle. Eerder gebeurde dan na de OS 2006 en het WK allround 2007.

Tuitert

Holten ontvangt Tuitert, hoewel die niet meer in het Overijsselse plaatsje woont, zaterdag 20 maart. Gerhard Kolkman, de voorzitter van zijn fanclub, heeft dat met hem afgesproken.

De olympisch kampioen op de 1500 meter, die ook nog brons overhield aan de ploegachtervolging, wacht een onthaal op de Kalfstermansweide. De huldiging begint om 19.30 uur. Ook Tuitert zal een toer maken door het dorp.

Gerritsen

De gemeente Waterland huldigt de 'Trots van Ilpendam' donderdag, vanaf 18.45 uur. Gerritsen, in Vancouver goed voor zilver op de 1000 meter, wordt bij haar ouderlijk huis opgehaald en naar het Dorpsplein gebracht.

Daar zullen burgemeester Jongmans en de voorzitter van de plaatselijke ijsclub Henk de Boer haar toespreken.