NEW DELHI - De Nederlandse hockeyers hebben maandag de eerste groepswedstrijd bij het wereldkampioenschap in New Delhi met ruime cijfers gewonnen.

De ploeg van bondscoach Michel van den Heuvel versloeg Argentinië, de nummer veertien van de wereldranglijst, met 3-0.

Taeke Taekema maakte de drie doelpunten uit evenzoveel strafcorners. Hij miste er niet één. Doelman Guus Vogels was met een groot aantal reddingen eveneens de gevierde man bij Oranje, dat verdedigend een nogal kwetsbare indruk maakte.

Oranje speelde in een hoog tempo, met veel positiewisselingen in de voorhoede. Aanvoerder Teun de Nooijer, bezig aan zijn vijfde WK, fungeerde vanouds als aanvalsleider.

Vermeulen

In de dertiende minuut dwong Klaas Vermeulen de eerste strafcorner af. Met een hoge sleeppush trof specialist Taekema meteen doel, 1-0.

Opvallend was dat de libero van Amsterdam daarna tijdens een wisselbeurt de videobeelden van zijn succesvolle corner nog even bekeek op een eigen laptop, die naast de Nederlandse bank was neergezet.

Misschien wel door het 'spiekwerk' van Taekema kon hij ook scoren uit zijn tweede strafcorner, vlak voor de rust. Deze keer verdween de bal laag in het Argentijnse doel, 2-0.

Vogels

Oranje had die veilige marge eveneens te danken aan doelman Vogels. De bijna 35-jarige routinier verrichtte na de openingstreffer van Taekema een aantal prima reddingen, onder meer op twee strafcorners van Argentinië.

De terugval in het Nederlandse spel in de eerste helft zette zich na de rust door. Argentinië, zonder de geblesseerde aanvaller Matias Vila (Tilburg), dwong onder meer drie strafcorners op rij af. De grootse Vogels liet zich echter niet passeren.

De afzwaaiende HGC-keeper greep daarna nog drie keer fraai in voordat Oranje zich alsnog herstelde. Robbert Kemperman verzuimde evenwel de score verder uit te bouwen. Taekema deed dat uit zijn derde strafcorner wel, 3-0.