MOSKOU - De Russische president Dmitri Medvedev heeft na de slechtste Olympische Winterspelen ooit voor zijn land maatregelen aangekondigd.

Als het aan de baas van het Kremlin ligt, stappen alle betrokken bestuurders in ieder geval op. ''Als ze niet zelf vertrekken, helpen we ze graag'', zei de president tegen persbureau Interfax.

Medvedev noemde vooralsnog geen namen van verantwoordelijken voor het slechte presteren. De Russen wonnen in Vancouver slechts vijftien medailles waarvan drie gouden, ongeveer de helft van het verwachte aantal.

Over vier jaar zijn de Winterspelen in het Russische Sotsji. Het lijkt er in ieder geval op dat de minister van sport, Vitali Moetko, en de voorzitter van het nationaal olympisch comité, Leonid Tsjagatsjov, worden geslachtofferd.

Luie katten

Medvedev sprak in felle bewoordingen over de Russische officials, die hij luie katten noemde. ''We moeten hard nadenken over veranderingen in ons trainingssysteem.

Het accent moet daarbij komen te liggen op de atleten, en niet op de federaties. We houden een heel negatief gevoel over aan Vancouver, maar we moeten wel voorwaarts.''

Falen

Woordvoerder Boris Grizlov van het Russische parlement was eveneens hard in zijn oordeel: ''Systematisch falen'', noemde hij de Russische deceptie in Vancouver, waar met name de kunstrijders en ijshockeyers zwaar tegenvielen.