SITTARD - Jeffrey Wammes was zondag in Sittard veruit de beste meerkamper bij de kwalificatiewedstrijd voor de Europese kampioenschappen turnen, die in april in Birmingham plaatsvinden.

Wammes kwam tot een totaalscore van 85,000. Hij liet Melvin Ornek (80,100) en Carlo van Minde (79,350) achter zich.

De beste drie meerkampers behoren tot de voorselectie, waarin topsportmanager Hans Gootjes van gymnastiekbond KNGU maximaal tien turners opneemt.

Op basis van podiumplaatsen op de toestellen zouden ook Epke Zonderland, Anthony van Assche en Boudewijn de Vries deel uitmaken van de groep die door Gootjes wordt aangevuld via aanwijsplaatsen.

Daarvoor komt in ieder geval Bart Deurloo in aanmerking die afgelopen week viel tijdens een training en zondag uit voorzorg aan de kant bleef. Eind maart wordt de selectie teruggebracht tot vijf turners.

Arjen Butter ontbrak in Sittard. Hij is geopereerd aan de schouder en haalt het EK sowieso niet.

Stabiel

Met de vorming van een voorselectie streeft Gootjes ernaar met een zo stabiel mogelijke ploeg af te reizen naar Birmingham.

''Het is een landen-EK, we moeten er als team presteren. Daarom hebben we er voor gekozen niet puur op basis van scores in Sittard te selecteren en dan te zeggen: we zien elkaar wel op Schiphol."

"De ploegachtervolging van de schaatsers bij de Spelen is wat dat betreft een voorbeeld hoe het niet moet. Als je dat belangrijk had willen maken, moet je het ook vooraf in de prestatiematrix opnemen.''

Criteria

Voor de uiteindelijke selectie hanteert Gootjes een aantal criteria: ''De resultaten hier en in wedstrijden de komende maand."

"We kijken natuurlijk naar de bijdrage die ieder kan leveren aan het teamresultaat, maar ook naar inzet en stabiliteit tijdens trainingen. En naar de uitstraling: hoe gedraagt iemand zich in het team.''

De toppers Wammes en Zonderland hoeven zich natuurlijk geen zorgen te maken over EK-deelname. Beiden verschenen in Sittard niet wedstrijdfit omdat ze midden in een opbouwfase zitten.

Te belastend

Wammes mocht tevreden zijn met zijn uitvoering op rek. Zijn nieuwe oefening heeft een uitgangswaarde (6,9) die zeven tiende hoger is dan de oude. Zonderland turnde vijf toestellen, alleen ringen laat hij tot en met de EK schieten.

''Dat is nog te belastend, maar het is ook een onderdeel dat ik later snel kan bijtrekken. In oktober bij de WK wil ik een volledige meerkamp turnen.''