EINDHOVEN - PSV heeft RKC Waalwijk zondag volledig onder de voet gelopen. De koploper van de eredivisie versloeg in Eindhoven de nummer laatst met 5-1.

Voor RKC betekende dat de zevende opeenvolgende nederlaag. Voor PSV een evenaring van de hoogste uitslag van dit seizoen.

Voor PSV was de overtuigende winst een aardige opsteker na een paar teleurstellende resultaten. Donderdag was er de Europese uitschakeling tegen Hamburger SV, de vorige competitieronde werd thuis gelijkgespeeld tegen Sparta (1-1).

Coach Fred Rutten had drie wijzigingen in zijn formatie aangebracht. Nordin Amrabat, André Ooijer en Danny Koevermans waren 'nieuw', Danko Lazovic, Otman Bakkal en Stanislav Manolev deden niet mee. De laatste staat zeker een week of vier langs de kant met een spierscheuring.

Frisheid

Verder wilde Rutten wat meer ''frisheid'' in zijn elftal brengen. ''Ik heb altijd gezegd dat de verschillen binnen onze selectie niet groot zijn. Het was nu een mooi moment een paar andere jongens een kans te geven.''

Opvallend genoeg begon RKC niet eens onaardig aan het duel. Het elftal van trainer Ruud Brood deed de eerste vijf minuten niet echt onder voor de tegenstander.

Na zes minuten echter kreeg PSV wat gemakkelijk een strafschop en daarmee was het duel in feite beslist. Trainer Ruud Brood: ''Op de penalty viel weinig af te dingen. Tot dan hadden we aardig meegedaan. Daarna was het snel gebeurd.''

Schade

Frank van Mosselveld hield Koevermans even vast en scheidsrechter Jan Wegereef legde de bal op de stip. Van elf meter scoorde Balazs Dzsudzsak.

Binnen de kortste keren zette PSV vervolgens de wedstrijd naar zijn hand. Door treffers van Ibrahim Afellay en Koevermans was het na iets meer dan twintig minuten al 3-0.

Daarna was het zaak voor de Waalwijkers de schade niet exceptioneel te laten oplopen. Eén doelpunt kwam er nog bij voor de rust.

Veld verlaten

Na een aardige actie schoot Amrabat nummer vier achter doelman Ohad Levita. Rutten: ''We hebben ons goed hersteld na de teleurstelling tegen HSV. Eerlijk gezegd had ik dit ook wel van mijn spelers verwacht.''

Even kwam RKC nog terug. Met een goed schot van afstand zorgde Charlison Benschop voor 4-1. Met zijn tweede van de dag maakte Koevermans er 5-1 van. Bij PSV hadden inmiddels ook Orlando Engelaar en Dzsudzsak, het veld verlaten.

Geblesseerd

Bij Engelaar speelde de achillespees weer op, Dzsudzsak was geblesseerd geraakt aan de enkel. Volgens Rutten moet de komende dagen blijken of de kwetsuren voor het volgend weekeinde tot problemen gaan leiden.

Met uitwedstrijden tegen NAC en Ajax wacht PSV de komende weken een zwaar programma. Daarna komt FC Twente naar Eindhoven.