AMSTERDAM - Ajax boekte zondagmiddag voor eigen publiek zonder goed te voetballen de vijfde competitiezege op rij.

De nummer drie van de eredivisie nam afstand van FC Utrecht nadat de tegenstander na een rode kaart van Jan Wuytens met tien man verder moest.

Luis Suarez (2), Gregory van der Wiel en Dennis Rommedahl bezorgden hun ploeg in het laatste uur alsnog een ruime zege (4-0).

Trainer Martin Jol liet zijn ploeg opnieuw zonder vleugelspitsen beginnen. Hij posteerde Luis Suarez en Marko Pantelic in het centrum van de aanval. Het duo kreeg hulp van de aanvallende middenvelders Demy de Zeeuw, Siem de Jong en Christian Eriksen.

Vleugelverdedigers Gregory van der Wiel en Vurnon Anita moesten zich ook zo vaak mogelijk met aanvallen bezighouden.

Voorspelbaar

Ajax vermaakte het publiek de afgelopen weken in dezelfde speelwijze met een aantal aantrekkelijke wedstrijden. FC Utrecht bewees echter in de beginfase van het duel dat het nieuwe strijdplan van de nummer drie van de eredivisie ook heel voorspelbaar is.

De formatie kwam pas in de problemen nadat Jan Wuytens met een rode kaart moest vertrekken.

De verdediger schopte met een gestrekt been Siem de Jong tegen de grasmat. Scheidsrechter Eric Braamhaar twijfelde geen moment en trok direct de rode kaart. Het snelle vertrek van Wuytens betekende een nieuwe tegenvaller voor FC Utrecht.

Vorm

Trainer Ton du Chatinier hoorde vlak voor het duel dat hij niet kon beschikken over de zieke doelman Michel Vorm. Jacob Mulenga en Mark van der Maarel haakten op het laatste moment geblesseerd af.

Ajax kwam vlak voor rust op voorsprong door een gelukkig doelpunt van Luis Suarez. De topschutter van Ajax kreeg de bal na een schot van Jan Vertonghen op zijn rug en passeerde doelman Khalid Sinouh (1-0).

Rommedahl

Jol bracht na rust met Dennis Rommedahl wel een vleugelaanvaller in zijn ploeg. Urby Emanuelson, de laatste weken wisselspeler, mocht Vurnon Anita op de linkerflank aflossen. Ajax benutte na de dubbele wissel veel vaker de zijkanten van het veld, maar miste een handvol kansen op een tweede treffer.

FC Utrecht verloor in de 66e minuut het uitzicht op een stuntje na de vijfde competitietreffer van Gregory van der Wiel. Nog geen twee minuten later vierde Suarez alweer zijn 26e doelpunt van dit seizoen in de eredivisie (3-0).

Geel

Suarez kreeg in de slotfase ook nog een gele kaart. De spits ging door op doelman Khalid Sinouh. ''Iedereen die gevoetbald heeft, weet dat je zoiets doet als de bal los is'', mopperde Jol na de wedstrijd. ''Dit was geen gele kaart.''

Suarez is hierdoor geschorst voor de volgende wedstrijd tegen Sparta. Suarez stelde in de slotfase ploeggenoot Rommedahl nog wel in staat om de vierde treffer te maken (4-0).

Naast Jol was ook trainer Ton du Chatinier van FC Utrecht overigens niet tevreden over arbiter Eric Braamhaar. De scheidsrechter gaf Jan Wuytens na een half uur de rode kaart. De verdediger raakte met gestrekt been Siem de Jong. ''Dat was geen rode kaart'', stelde Du Chatinier. ''De wedstrijd was daarna wel meteen gespeeld.''

Blessure Pantelic

Ajax-spits Marko Pantelic kreeg tijdens de wedstrijd een tik vlak boven zijn heup. Hij liet zich in de rust vervangen. Het is daardoor niet duidelijk of hij woensdag met Servië vriendschappelijk tegen Algerije kan voetballen.

Trainer Martin Jol heeft Pantelic volgende week zondag hard nodig tijdens de uitwedstrijd bij Sparta.