VANCOUVER - Nederland is in staat de Winterspelen te organiseren. Dat stelt Ron Mulder, de baas van het sportsmarketingbedrijf Referee en de manager van schaatser Sven Kramer.

''Het is haalbaar en een stuk goedkoper dan de Zomerspelen in 2028'', aldus Mulder.

In de ogen van Mulder heeft Nederland op wintersportgebied meer te bieden dan in de zomersporten. ''Dat Nederland geen bergen heeft voor alpine-skiën maakt niet uit. Grote baggeraars willen en maken zo een berg van 1000 meter hoog."

"Op de Veluwe kunnen we allerlei ski-disciplines doen. Daarnaast hebben we multinationals als DSM, Philips, Unilever en Shell. We zijn een land van innovatie en met die bedrijven erachter moet het lukken."

"Het is ook een stuk goedkoper. Ze lachen me allemaal uit met dit idee, maar die Zomerspelen in 2028 krijgen we toch nooit.''

Topsporters

Volgens Mulder moet Nederland inzetten op 2022. ''Met mensen als Sven Kramer, Rintje Ritsma en Nicolien Sauerbreij hebben we topsporters die dat geweldig kunnen neerzetten. Bij veel wintersporten gaat het vooral om koeling."

"We leggen ook een schaatsbaan van vijf kilometer neer in de polder. Dus dat kunnen we wel. We hebben in Nederland ook mensen die sneeuw kunnen maken. Michiel de Ruiter doet dat over de hele wereld voor tal van evenementen.''