VANCOUVER - De grootste teleurstelling was inmiddels verdwenen bij Sven Kramer, Mark Tuitert, Simon Kuipers en Jan Blokhuijsen.

Maar echt uitgelaten waren de schaatsers van de achtervolgingsploeg zaterdag (plaatselijke tijd) niet tijdens de huldiging in het Holland Heineken House voor hun bronzen medaille.

''Het had goud moeten zijn'', zei Tuitert voor een volle zaal. ''Maar met een verbetering van het olympisch record hebben we laten zien dat we eigenlijk het beste team zijn.''

Applaus

Voor Kramer klonk groot applaus. De TVM'er ging naar Vancouver met als doel om een olympische held te worden, met twee of drie gouden medailles. Kramer kwam echter niet verder dan goud op de 5 kilometer en brons op de achtervolging.

''Het begon met mijn winst op de 5 kilometer uitstekend. Dan denk je dat het daarna makkelijker gaat, maar het tegendeel was waar."

"Ik heb zeker geen twee makkelijke weken gehad. Maar ik denk dat ik over twee maanden heel blij ben met mijn gouden en bronzen plak.''

Vlag

Nog voor de afsluitende race van de ploegachtervolging vroeg chef de mission Henk Gemser al aan Kramer of hij de vlag tijdens de sluitingsceremonie wil dragen.

''Ik dacht: wat lul je nou man? Ik moet nog een keer schaatsen. Ik ben hier natuurlijk hartstikke trots op.''

Terpstra

Erica Terpstra, die haar laatste Spelen beleefde als voorzitter van NOCNSF, reikte de vier schaatsers een prijs uit. Daarna klonk 'We are the champions' door het Holland Heineken House, waar de rijders zich wat onwennig bij voelden.