ARNHEM - Drie bevliegingen van AZ-spits Mounir el Hamdaoui bezorgden Vitesse zaterdagavond de tweede achtereenvolgende ruime nederlaag. De Alkmaarders bleven door de 3-0 in het Gelredome voor de vijfde achtereenvolgende wedstrijd ongeslagen en op de vijfde plaats van de ranglijst met kans op weer een seizoen Europees voetbal.

AZ domineerde in de eerste helft, maar lange tijd hield Vitesse de nul vast. Na de zwakke vertoning bij Ajax (4-0) waren de Arnhemse verdedigers nu aanvankelijk wel alert, al waren de bezoekers in de afwerking ook onzorgvuldig.

Anderhalve minuut voor het rustsignaal liep het alsnog verkeerd af voor de thuisclub. Serginho Greene kon niet bij een voorzet van Moussa Dembélé, diens aanvalspartner Mounir el Hamdaoui joeg de bal in het net. Piet Velthuizen was kansloos.

Spaarzame opleving

De derde doelman van Oranje had kort daarvoor een fraaie redding verricht op een vrije trap van Rasmus Elm. Bij de daaropvolgende hoekschop van dezelfde Zweed kreeg Velthuizen assistentie van Nick Hofs die de bal met de borst binnen de lijnen hield. Hofs had in de 26e minuut met een verdwaalde kopbal de bovenkant van de lat aan de overzijde van het veld geraakt. Het was een spaarzame opleving van Vitesse.

Kort na de hervatting was El Hamdaoui nog twee keer het eindpunt van een snel uitgevoerde Alkmaarse aanval. Vitesse-trainer Theo Bos protesteerde na de 2-0 dat de Marokkaanse aanvaller buitenspel had gestaan, maar scheidsrechter Pol van Boekel en zijn assistent Hans Olde Olthof wilden daar niets van weten. Na El Hamdaoui's derde van de avond, zijn twaalfde van het seizoen, was het duel beslist.

Lusteloos

Vitesse speelde te lusteloos om in het resterende half uur nog iets terug te kunnen doen. Na de goede vorm in de thuiswedstrijden tegen de titelkandidaten PSV (0-0) en FC Twente (1-2) kwam landskampioen AZ gemakkelijk weg. De Alkmaarders liepen in de slotfase nog wel averij op toen Dembélé na een botsing met Paul Verhaegh met een vermoedelijke hersenschudding moest worden gewisseld.

AZ had ditmaal niets te duchten van Vitesse dat de laatste twee wedstrijden in Alkmaar juist zo verrassend had gewonnen. Beide keren waren het uitslagen met gevolgen. Vorig seizoen moest AZ het kampioensfeest uitstellen, dit seizoen werd trainer Ronald Koeman een dag na de wedstrijd ontslagen. Maar intussen zijn de krachtsverhoudingen tussen beide clubs duidelijk in het voordeel van de ploeg uit Noord-Holland.

Willem II - VVV Venlo

Willem II heeft de eerste zege onder de zaterdag aangestelde trainer Arno Pijpers binnen. In een aantrekkelijke wedstrijd versloegen de Tilburgers zaterdagavond in eigen huis VVV-Venlo met 2-1.

Ondanks de aanstelling van Pijpers als opvolger van de ontslagen Alfons Groenendijk, was er zeker geen sprake van een schokeffect. Sterker, Willem II begon uitermate zwak aan de wedstrijd. Daardoor konden de gasten uit Limburg direct het initiatief naar zich toe trekken. Dat resulteerde al na elf minuten in een doelpunt.

Sandro Calabro was er dichtbij, maar zag zijn poging gekeerd. Uit de daaropvolgende corner schoot Gonzalo Garcia recht op doelman Maikel Aerts af, die zich volledig op het - houdbare - schot verkeek, 0-1.

Rode kaarten

Zeven minuten na de openingstreffer leek de wedstrijd gespeeld en VVV op weg naar de eerste uitzege van het seizoen. Verdediger Daan van Dinter kreeg van scheidsrechter Björn Kuipers een rode kaart na het neerhalen van de doorgebroken Ruben Schaken. Het toch al geplaagde Willem II leek de weg volledig kwijt, maar werd uitgerekend door VVV'er Sandro Calabro (rood na forse tackle op Jan-Arie van der Heijden) terug in de wedstrijd geholpen.

De thuisploeg kreeg de geest en combineerde zich steeds vaker richting het doel van Kevin Begois. Vijf minuten voor rust had de goalie geen antwoord op een prachtig gekrulde vrije trap van Van der Heijden op de rand zestien, 1-1.

De gelijkmaker werkte bevrijdend voor de thuisploeg. Gesteund door het publiek ging Willem II na rust op jacht naar de volle winst. De beloning kwam in de 55e minuut, toen Demouge een aanval schitterend afrondde. De Nijmegenaar nam een voorzet aan op de borst, liet de bal vallen en volleyde die achter de kansloze Begois.

In de resterende 35 minuten kregen beide teams nog wel kansen op doelpunten, maar meer treffers bleven uit.