EINDHOVEN - De politie heeft een ontvoering van PSV-spitsMateja Kezman verijdeld. Vanaf zaterdag beschikte de politie overinformatie dat de voetballer zou worden ontvoerd om losgeld tevragen. De aanvaller reageerde donderdagavond kort op de affaire:"Toen ik dit weekeinde hoorde van de dreigende ontvoering was ikbehoorlijk aangeslagen."

Toch zit de Serviër niet bij de pakken neer. "Ik blijf trainenen als ik niet geschorst word, wil ik dit weekeinde ook gewoonspelen. Ik kan moelijk thuis blijven zitten." Tijdens dearbitragezaak rondom de rode kaart die hij kreeg in het duel tegenADO Den haag werd hij donderdagavond in Zeist begeleid door vierlijfwachten.

PSV werd zaterdag al geïnformeerd door de politie over deverijdelde ontvoering van Kezman en regelde meteen dat de speler 24uur per dag wordt beveiligd. "Zijn veiligheid staat op dit momentvoorop. Dat is primair", zei PSV-voorzitter Harry van Raaijdonderdag.

Trieste aangelegenheid

PSV is de laatste tijd opgeschrikt door meerdere affaires rondhet eerste elftal. Zo kreeg trainer Guus Hiddink vorig seizoenenkele kogelbrieven en werd ex-directeur Fons Spooren opgepakt inverband met een ontuchtzaak. Van Raaij: "Maar deze zaak staat daargeheel los van. Het is een heel trieste aangelegenheid, vooral voorMateja zelf. Voor zijn familie en zijn kinderen moet het moeilijkzijn hier mee om te gaan."

Zondagavond hield de politie in verband met de beraamdeontvoering een 59-jarige man uit Arnhem aan. Die verdachte isdonderdag in vrijheid gesteld omdat er onvoldoende bewijs was omhem langer vast te houden, aldus het hoofd van de regionalerecherche in Zuidoost-Brabant, W. van den Brand.

Kezman speelde zaterdag voor Servië-Montenegro een interland inen tegen Wales. De politie ving hem zondagavond op Schiphol op toenhij terugkwam uit Servië. Hij was na de wedstrijd in Wales met zijnteam mee gereisd naar zijn thuisland.

De spits was afgelopen weken vaak in het nieuws nadat hij in dewedstrijd tegen ADO Den Haag langdurig was uitgescholden vanaf detribunes. Zo werd zijn moeder bijna drie kwartier uitgemaakt voor'hoer'. Hij zei onder meer niet meer van Nederland te houden omdathij door publiek en tegenstanders niet als een 'ster' en zonderrespect wordt behandeld.

Rode kaart

Wegens die uitspraken wil de harde kern van PSV hem zaterdag inde wedstrijd tegen SC Heerenveen een hart onder de riem steken metspandoeken in zijn eigen taal. Mogelijk zal Kezman dat duel nietspelen, omdat hij geschorst kan worden vanwege een rode kaart diehij kreeg in het duel met ADO Den Haag, anderhalve week geleden.

Vrijdagochtend doet de tuchtcommissie uitspraak in de zaak.Volgens trainer Guus Hiddink heeft Kezman de afgelopen dagengewoon gewerkt en is hij ook inzetbaar. Wel is de bekendmaking vande dreigende ontvoering "enorm ingeslagen", aldus deoefenmeester. "De verslagenheid was groot, maar Kezman heeft dedraad weer opgepakt." De spelers van PSV mochten niet reageren. Zehebben van de Eindhovense club een spreekverbod opgelegd gekregen.

Van den Brand wilde donderdag niets zeggen over de informatiedie de politie zaterdag kreeg. De politie nam geen enkel risico enformeerde meteen een team van twintig rechercheurs. Zondagavondleidde het onderzoek al tot de aanhouding van de man uit Arnhem.Die verbleef op dat moment in een hotel in Rotterdam. De man heeftde Nederlandse nationaliteit. De verdachte onderhield volgens depolitie contacten met criminelen uit het voormalige Joegoslavië.

Aanknopingspunten

Het verhoor van de verdachte leverde voldoende aanknopingspuntenop om het onderzoek in alle hevigheid voort te zetten, aldus Vanden Brand. De politie verdenkt de aangehouden man ervan dat hijbetrokken is geweest bij voorbereidingshandelingen, voorafgaand aande daadwerkelijke ontvoering. Dat is echter onvoldoende om hem vastte houden.

De politie heeft overigens nog geen idee hoe de ontvoering inzijn werk zou gaan. Hoeveel losgeld de ontvoerders wilden eisen isniet bekend.