VANCOUVER - De Nederlandse schaatssters zijn vrijdag bij de olympische ploegachtervolging direct uitgeschakeld.

Een misslag van schaatsster Renate Groenewold is de Nederlandse vrouwenploeg fataal geworden. De equipe van bondscoach Wopke de Vegt leverde zes ronden lang een nek-aan-nek-gevecht met Duitsland.

In de laatste bocht kon Groenewold haar balans niet meer houden, waardoor ze van de koppositie af moest. Door die misser was Nederland kansloos voor de zege.

Beide teams leverden een zeer spannend gevecht af, waar de koppositie geregeld verschoof. Bij het ingaan van de laatste omloop nam Duitsland een minieme voorsprong op Oranje, waarna de misslag van Groenewold het genadeschot bleek.

Op de finishlijn bedroeg het verschil uiteindelijk bijna anderhalve seconde: 3.03,38 om 3.01,95. ''Mijn linkerschaats schoof weg. Maar anders hadden we ook niet gewonnen'', meende ze. ''Het was gewoon te langzaam.''

Medaille

De achtervolging staat sinds de Winterspelen van Turijn (2006) op het olympische programma. De oranje-vrouwen slaagden er weer niet in een medaille te veroveren.

''Ik had heel graag ook met mijn ploeggenootjes een medaille willen winnen'', sprak Wüst. ''Het goud van de 1500 meter lijkt nu even ver weg.''

Tegenvallend

De eliminatie van de Oranje-vrouwen komt niet als een totale verrassing. De Nederlandse dames presteren op de langere afstanden al het hele jaar tegenvallend, iets wat enigszins werd verbloemd door enkele uitschieters van Ireen Wüst.

Op de 3000 meter op de Richmond Olympic Oval was de Brabantse de beste Nederlandse, op plek zeven. Groenewold en Diane Valkenburg kwamen niet verder dan respectievelijk de tiende en elfde positie.

Ter vergelijking: Duitsland had op de 3 kilometer twee rijdsters in de top-vier: Stephanie Beckert (2e) en Daniela Anschütz (4e).

Verplicht

Toch is de schaatsnatie nummer één eigenlijk verplicht om minimaal een medaille te veroveren. Dat vond ook De Vegt, vertelde hij in de voorbeschouwingen. ''We gaan voor twee keer metaal'', zei hij.

Na de pijnlijke eliminatie moet toch worden geconcludeerd dat de Nederlandse vrouwen individueel te weinig kwaliteit hebben om op dit onderdeel met de wereldtop te kunnen meedoen.

De inbreng van Wüst als tweevoudig olympisch kampioene staat uiteraard buiten kijf, maar Groenewold en Valkenburg konden dit schaatsjaar allerminst boven zichzelf uitstijgen.

Canada

De grootste surprise in de eerste ronde van de vrouwenachtervolging werd geleverd door de Verenigde Staten die de absolute topfavoriet Canada, dat onder leiding staat van coach Ingrid Paul, uitschakelden.

De Amerikaanse vrouwen rijden in de halve finale, zaterdag, tegen Duitsland. De andere halve finale gaat tussen Polen en Japan.