DOETINCHEM - De Graafschap heeft vrijdag de koppositie in de Jupiler League verstevigd. De 'Superboeren' wonnen voor eigen publiek met 3-1 van subtopper Excelsior. Naaste belager Go Ahead Eagles bleef in Maastricht bij MVV steken op 0-0.

De Graafschap leidde bij rust dankzij een vroege treffer van Steve de Ridder, zijn zevende van het seizoen. In de 72e minuut verdubbelde Hugo Bargas de voorsprong. Kamohelo Mokotjo bracht de spanning nog even terug met een doelpunt acht minuten voor tijd. Niet veel later besliste invaller Soufian El Hassnaoui het duel: 3-1.

Ook de nummer drie, FC Zwolle, verspeelde twee punten. Op eigen veld kwamen de Zwollenaren niet verder dan 1-1 tegen FC Den Bosch. Danny Schreurs zette de thuisclub na 32 minuten op voorsprong. Wilmer Kousemaker, in de winterstop overgekomen van het failliete Haarlem, bezorgde Den Bosch met een doelpunt in de 68e minuut alsnog een punt.

Cambuur

Cambuur klom dankzij een 4-2-zege bij Emmen over Excelsior naar de vierde plaats op de ranglijst. Met twee doelpunten had Emmenaar Hans Denissen een 2-0-achterstand ongedaan gemaakt, maar de ploeg van coach Stanley Menzo sloeg alsnog twee keer toe.

Johan Voskamp scoorde ook twee keer. Dat deed de topscorer van de eerste divisie (18 treffers) namens Helmond Sport dat op eigen veld het steeds verder wegzakkende Volendam met 5-2 versloeg. De gasten speelden de hele tweede helft met tien man nadat Dominique van Dijk uit het veld was gestuurd.

Periodetitel

FC Eindhoven verloor bij Omniworld met 3-1. Voor de ploeg van de geschorste coach Jan Poortvliet wacht maandag een belangrijker klus. Een gelijkspel uit bij Veendam levert de Eindhovenaren de titel in de derde periode op.