AMSTERDAM - Top Zwemmen Amsterdam is verrast over de terugkeer van Inge de Bruijn naar haar Amerikaanse coach Paul Bergen. De drievoudig olympisch kampioene sloot zich aan bij de ploeg nadat ze in maart haar samenwerking met Bergen verbrak.

"We hebben het nieuws uit de pers moeten vernemen", reageerde technisch-directeur Hans Elzerman. "We hadden graag gezien dat het allemaal wat soepeler was gecommuniceerd. Het is niet ideaal, maar ik heb een dikke huid. Uiteindelijk ben ik vooral blij voor haar. Dit is voor haar de beste keuze. We willen allemaal dat ze het kunststukje van een paar jaar geleden herhaalt."

TZA

Elzerman gaat ervan uit dat TZA geen rol meer zal hebben in het olympische traject van De Bruijn. "Ik neem aan dat wij geen activiteiten meer hoeven te ontplooien. Voor onze zwemmers is het misschien jammer dat zo'n ervaren zwemster als Inge weer weggaat, maar aan de andere kant hebben ze ook kunnen zien hoe moeizaam het ging."

"Coach Hes heeft in september wel een gesprek met haar gehad, maar ze had zich tot nu toe niet gemeld. Het is wel altijd de bedoeling geweest dat ze een deel van haar voorbereiding in het buitenland zou doen."

Bergen

Tijdens het onderhoud met Hes kwam een terugkeer naar Bergen al aan de orde. Maar het plan bleek aanvankelijk niet haalbaar omdat De Bruijn zich alleen op de 50 meters wilde richten. Hoewel de Barendrechtse op de kortste afstanden bij het WK in Barcelona goud veroverde op de vrije slag en vlinder, zag de Amerikaan een hernieuwde samenwerking onder deze voorwaarden niet zitten.

Na enige bedenktijd besloot De Bruijn toch weer voor de langere afstanden te kiezen. Hoewel ze het sociale isolement in Amerika beu was, wil ze voor Athene nog één keer alles op zij zetten.

Roskam

De Bruijn heeft over haar olympische traject uitvoerig overleg gehad met NOCNSF-vertegenwoordiger Ad Roskam, oud-topsportcoördinator van de KNZB, en de bondscoach André Cats. Ook Joop Alberda had diverse malen contact met de belangrijke kandidate voor olympisch goud. "Ik wist Inge altijd wel te vinden", verwees de technisch directeur van de sportkoepel naar de publicaties over 'wispelturig gedrag' van de zwemster.

In de gesprekken met Roskam en Cats zijn De Bruijn diverse opties voorgelegd. "Maar het is uiteindelijk haar keuze geweest Bergen te bellen. We kunnen daar alleen maar blij om zijn. We kunnen haar van alles bieden, maar ze moet er zelf achter staan", aldus Alberda.

NOCNSF

Het NOCNSF zal De Bruijn op het olympische traject waar nodig financieel ondersteunen. Alberda: "We moeten het daar nog over hebben met de zwembond. Maar ik verwacht geen problemen. Inge heeft nu ook een eigen sponsor. Het belangrijkste is dat ze nu in alle rust en isolement gaat trainen. Ze weet wat ze moet doen. Dit is het beste traject naar goud."

Successen

Onder het strenge regime van Bergen boekte De Bruijn haar grootste successen. Ze pakte drie gouden plakken bij de Olympische Spelen van Sydney in 2000 en zwom vele wereldrecords. In maart leek de chemie tussen de twee na zes jaar uitgewerkt. De Bruijn is nu tot de conclusie gekomen dat ze alleen bij de Amerikaan de arbeid kan leveren om in Athene opnieuw te schitteren. Ze vertrekt zondag naar Amerika. Ze zal daar ook haar TZA-ploeggenote Chantal Groot treffen. Zij is drie weken op stage bij Bergen.