ZEIST - Ron Vlaar is vrijdag door bondscoach Bert van Marwijk opgenomen in de selectie van het Nederlands voetbalelftal.

De verdediger van Feyenoord was door blessureleed jarenlang niet meer in beeld bij Oranje. Nederland speelt woensdag in Amsterdam een oefenduel met de Verenigde Staten.

In 2005 debuteerde Vlaar in Oranje. In totaal speelde hij twee interlands, tegen Italië en Tsjechië. Destijds was Marco van Basten de bondscoach.

Sinds afgelopen zomer is de voormalig speler van AZ weer volledig fit en behoort hij wekelijks tot de betere spelers van Feyenoord.

Voorzichtig

Volgens Van Marwijk had Vlaar wellicht al eerder in aanmerking kunnen komen. ''Ik had echter met hem afgesproken dat ik hem het eerste half jaar van dit seizoen niet zou oproepen. We moeten voorzichtig met Ron zijn. In de winter heb ik alles geanalyseerd. Hij hoort er nu bij.''

Van de voorlopige selectie van 25 spelers zijn Otman Bakkal (PSV) en Wout Brama (FC Twente) afgevallen. De spelers hoeven volgens Van Marwijk niet te wanhopen. ''Dit is nog niet de definitieve selectie voor de wereldtitelstrijd. Er kan nog het één en ander gebeuren.''

Heitinga

Verheugd toonde Van Marwijk zich over de ontwikkeling van John Heitinga, die wekelijks bij Everton tot de uitblinkers behoort.

''In de tijd dat John nog bij Atletico Madrid speelde heb ik hem al geadviseerd naar Engeland te gaan. Ik vond dat dit beter was voor zijn ontwikkeling. Dit blijkt nu ook in de prakijk.''

Ooijer

De opmars van Heitinga komt tegelijkertijd met de terugval van een andere centrale verdediger, André Ooijer. Hij zit bij PSV de laatste tijd vaak op de bank.

Van Marwijk: ''André heeft het bij ons altijd uitstekend gedaan. Hij is een goede en geroutineerde verdediger. Na een blessure gaat het nu wat minder met hem. Dat kan. Wel is het zo dat de tijd enigszins begint te dringen.''

Afvallers

Van de voorlopige selectie van 25 zijn Otman Bakkal (PSV) en Wout Brama (FC Twente) afgevallen. De spelers hoeven volgens Van Marwijk niet te wanhopen. ''Dit is nog niet de definitieve selectie voor de wereldtitelstrijd. Er kan nog het één en andere gebeuren.''

Robin van Persie ontbreekt nog steeds bij Oranje. Hij herstelt van een zware enkelblessure. Van Marwijk zegt goede hoop te hebben dat de aanvaller van Arsenal over vijf, zes weken weer kan spelen.

Beasley

DaMarcus Beasley maakt deel uit van de Amerikaanse selectie voor het duel met Nederland.

De oud-voetballer van PSV, op dit moment actief voor Glasgow Rangers, krijgt de kans om een plek in de ploeg voor het WK in Zuid-Afrika af te dwingen.

''Bij de afronding van onze plannen voor het WK is dit duel een mooie gelegenheid om onze spelers die actief zijn in Europa bij elkaar te brengen'', aldus bondscoach Bob Bradley.

De wedstrijd tegen Nederland geldt voor de Amerikanen als laatste test voordat Bradley zijn selectie voor het WK bekendmaakt.

Selectie Oranje

Ibrahim Afellay (PSV), Ryan Babel (Liverpool), Mark van Bommel (Bayern München), Edson Braafheid (Celtic), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), Eljero Elia (HSV), Orlando Engelaar (PSV), John Heitinga (Everton), Klaas-Jan Huntelaar (AC Milan), Nigel de Jong (Manchester City), Dirk Kuyt (Liverpool), Joris Mathijsen (HSV), André Ooijer (PSV), Arjen Robben (Bayern München), Stijn Schaars (AZ), Wesley Sneijder (Inter), Maarten Stekelenburg (Ajax), Rafaël van der Vaart (Real Madrid), Piet Velthuizen (Vitesse), Ron Vlaar (Feyenoord), Michel Vorm (FC Utrecht), Gregory van der Wiel (Ajax) en Demy de Zeeuw (Ajax).