TURIJN - Ajax mag de laatste maanden van het seizoen alleen nog maar op het nationale podium optreden. Juventus gunde de tegenstander uit Amsterdam donderdag tijdens de return in de zestiende finales van de Europa League nauwelijks uitzicht op een stuntje.

De traditieclub uit Turijn nam een week na de zege in de Arena (1-2) uiteindelijk genoegen met een gelijkspel (0-0).

Ajax moet het voetbaljaar na de Europese uitschakeling in de eredivisie of KNVB-beker prettig te zien af te sluiten. De formatie bezorgde de tegenstander uit Italië vorige week in de Arena nog veel benauwde momenten.

Suarez

Juventus kwam in het met 16.000 toeschouwers gevulde Stadio Olimpio echter nauwelijks meer in de problemen. Het gebrek aan aanvalskracht bij de nummer drie van de eredivisie had veel te maken met de afwezigheid van de geschorste Luis Suarez.

De aanvoerder uit Uruguay is ook dit seizoen weer bij meer dan de helft van het aantal doelpunten van Ajax betrokken. Zonder Suarez beleefden de Amsterdammers eerder dit voetbaljaar in het bekertoernooi zelfs problemen met AGOVV, FC Dordrecht en NEC.

Het was dus niet verwonderlijk dat de afwezigheid van de topschutter van de eredivisie zich ook tegen het sterrenensemble van Turijn liet gelden.

Sulejmani

Ajax startte met een aanval bestaande uit Marko Pantelic en Miralem Sulejmani. De aanvallende middenvelders Siem de Jong, Demy de Zeeuw en Christian Eriksen moesten beide Serviërs waar mogelijk assisteren.

De achttienjarige Eriksen kreeg van trainer Martin Jol wederom de voorkeur boven Urby Emanuelson. De Deen kon zich tegen Juventus niet zoals de laatste weken in de eredivisie onderscheiden.

Kansen

Niet Ajax maar Juventus kreeg de beste kansen op de openingstreffer. Net als vorige week in de Arena kwam het gevaar uit de lucht. Waar Amauri in Amsterdam tweemaal raak kopte, knikte nu Mohamed Sissoko na zeventien minuten op de paal.

Toby Alderweireld voorkwam in de 32e minuut op de doellijn dat Nicola Legrottaglie met het hoofd scoorde.

Pantelic

De eerste serieuze doelpoging van Ajax liet tot de vijftigste minuut op zich wachten. Pantelic kopte vlak voor het vak met de ongeveer 2000 meegereisde Ajax-fans over. In een poging nog iets te forceren wisselde trainer Jol na ruim een uur Sulejmani voor Hyun-Jun Suk.

De Koreaan maakt de laatste weken in rap tempo naam als nieuwe cultheld van Ajax. Hij bracht Juventus, dat het na rust wel geloofde, net als de andere invallers Emanuelson en Rommedahl niet in de problemen.

Jol

''We waren niet slechter dan Juventus en ik blijf er bij dat we ze over twee duels hadden kunnen verslaan'', verklaarde Jol.

''We hebben de dubbele ontmoeting vorige week verloren. We kregen twee tegentreffers en verloren Suarez met een schorsing. Dat hebben we niet meer kunnen compenseren.''