VANCOUVER - De Nederlandse schaatsers hebben tijdens de Olympische Winterspelen zich onopgemerkt ontdaan van de allernieuwste pakken.

Schaatsbond KNSB ontwikkelde samen met kledingbedrijf Sportconfex het zogenoemde Delta-pak, maar op het einde van het toernooi gebruikt bijna iedereen de voorlaatste versie van de outfits.

Zonder delta's, driehoekjes die onder meer op de muts en schouders zijn aangebracht om de luchtstromen te beïnvloeden.

Voorlaatste versie

De bijna voltallige Nederlandse schaatsploeg rijdt nu in de voorlaatste versie van het pak. Dat is de kleding waarmee de formatie van coach Jac Orie het hele seizoen al vele successen boekt en waarin bijvoorbeeld de in de zwemsport verboden stof polyurethaan is verwerkt.

In de aanloop naar de Winterspelen werd in het diepste geheim een laatste noviteit gepresenteerd, de pakken met 'delta's'. Orie vond echter de tijd te kort om die outfits goed te testen en besloot zijn pupillen in de 'oude' pakken naar de start te sturen.

Wüst

Nadat de Control-formatie over de volle breedte uitstekend presteerde in Vancouver gingen tijdens het toernooi ook toppers als Sven Kramer en Ireen Wüst overstag, zo merkte de oplettende toeschouwer.

''Diegene die goed rijdt, wordt gevolgd'', verklaart Bert van der Tuuk van Sportconfex de gebeurtenissen. ''Orie wilde dit niet testen op de Spelen. En andere mensen zijn hem gaan kopiëren.''

Delta's

Toch ziet hij dat niet als een pijnlijke nederlaag: ''Want het pak wat ze nu dragen is ook beter dan de outfits die andere landen dragen, daar ben ik van overtuigd. En die delta's zullen in de toekomst zeker worden gebruikt.''

Mark Tuitert (goud), Ireen Wüst (goud), Annette Gerritsen (zilver) en Laurine van Riessen (brons) veroverden in het 'gewone' KNSB-pak olympische medailles. Kramer was succesvol op de 5000 meter in het Delta-pak.

Toch was de Fries blijkbaar niet helemaal tevreden over zijn eindtijd, waarna hij de trend van de Control-ploeg volgde. Op de 10.000 meter was hij bezig aan een indrukwekkende race alvorens hij vanwege een verkeerde baanwissel gediskwalificeerd werd.

Bijgeloof

Ook Wüst besloot tot een pakkenwissel. ''Ik reed goede temporondjes in dat andere pak, dus heb ik besloten om te wisselen'', erkende de Brabantse.

Voor haar teamgenote Groenewold was de 'gouden' prestatie van Wüst een reden om ook van kledij te veranderen. ''Uit een soort bijgeloof. Je ziet Ireen en Mark er zo hard in rijden, dan wil je dat pak ook dragen.''

Zekerheid

Toch wilde iedereen benadrukken dat men nog steeds gelooft in het concept, mét delta's. Zoals Orie het verwoordde: ''We hebben de afgelopen tijd grote stappen gezet in de ontwikkeling van de pakken."

"Maar ik heb voor zekerheid gekozen. Voor datgene wat ook op het olympisch kwalificatietoernooi voor ons werkte.''