Oranje op WK in shirts van gerecyclede flessen

LONDEN - Het Nederlands elftal speelt komende zomer tijdens het wereldkampioenschap voetbal in shirts van gerecyclede petflessen. Dat heeft kledingsponsor Nike donderdag in Londen tijdens de presentatie van het 'uittenue' bekendgemaakt.

Oranje treedt bij wedstrijden in Zuid-Afrika waarin het als uitspelend land op het programma staat aan in een wit shirt met blauwe broek en witte sokken.

Nike heeft zo'n 13 miljoen petflessen gebruikt om de (wedstrijd-)shirts van de WK-deelnemers Nederland, Brazilië, Portugal, Zuid-Korea, Australië, Nieuw-Zeeland, Servië, Slovenië en de Verenigde Staten te produceren.

Vuilinisbelt

Daarmee bespaart het kledingmerk naar eigen zeggen 254.000 kilo afval. Voor één shirt zijn acht plastic flessen nodig. De polyester flessen zouden anders terecht zijn gekomen op vuilnisbelts in Japan en Taiwan.

Nike benadrukte donderdag dat de milieuvriendelijkheid van de shirts niet ten koste gaat van het comfort en de kwaliteit. Zo zou het tricot nog eens 13 procent lichter zijn dan het vorige tenue.

NUwerk

Tip de redactie