GROCLIN - Dick van Burik bracht zijn Duitse werkgever Hertha BSC ongewild naar de ondergang in Europa. De voormalige verdediger van NAC passeerde in Polen per ongeluk zijn eigen doelman, zodat tegenstander Groclin Grodzisk zeven minuten voor tijd op 1-0 kwam.

Aangezien de eerste wedstrijd in 0-0 eindigde, was dat woensdag voldoende voor de Polen om Hertha uit het toernooi te stoten. "Een ramp", reageerde Huub Stevens, de Nederlandse trainer van Hertha. Zijn ploeg draait dit seizoen belabberd. In de Bundesliga won Hertha nog geen wedstrijd. "We zullen hard knokken om uit de problemen te komen", kon Stevens nog uitbrengen. Zijn positie staat niet onder druk. "We zullen samen met de trainer doorvechten", aldus manager Dieter Hoeness.

HSV

Ook HSV vloog er al in de openingsronde uit. Dnjepr Dnjepropretovsk uit Oekraïne bleek over twee wedstrijden beter. Woensdag waren de Duitsers uit kansloos: 3-0. Daarmee poetste Dnjepr de nederlaag van Hamburg (2-1) eenvoudig weg.

Manchester City

Manchester City won de uitwedstrijd bij Lokeren met 1-0. Anelka maakte het winnende doelpunt voor de club van Bosvelt uit een strafschop in de 18e minuut. City had thuis twee goals van de Belgen moeten toestaan en was daarom allerminst zeker van de tweede ronde. De strafschop bracht snelle zekerheid. Bosvelt begon in de basis.

Barcelona

FC Barcelona speelde zich met de monsterscore van 8-0 naar de tweede ronde langs Puchov uit Slowakije. De uitwedstrijd werd drie weken geleden 1-1. Gek genoeg was niet één doelpunt van Nederlandse makelij. Ronaldinho maakte er drie, Luis Enrique en Saviola ieder twee en Motta een.

Liverpool

Een andere gigant uit de historie van het Europese bekervoetbal, Liverpool, was ook snel klaar met een kleine tegenstander die thuis -1 had bevochten: Olimpija Ljubljana uit Slovenië. In Engeland werd het 3-0 door Le Tallec, Heskey en Kewell. Diouf miste nog een strafschop.