Kerstholt en Van Doorn overleven series

VANCOUVER - Niels Kerstholt en Annita van Doorn hebben woensdagnacht bij de Olympische Spelen de kwartfinales bereikt. De Nederlandse shorttrackers overleefden in het Pacific Coliseum de series.

Kerstholt eindigde op de 500 meter voor mannen als tweede achter de Zuid-Koreaan Si-Bak Sung. De nummers een en twee plaatsten zich voor de kwartfinales. Sjinkie Knegt werd uitgeschakeld. De Fries kwam als vierde en laatste over de streep in de tweede race.

Kansen

''Dat ik die Japanner voorblijf, is een goed teken'', zei Kerstholt, die daarmee doelde op Takahiro Fujimoto. De beste afstanden van Kerstholt zijn de 1000 en 1500 meter.

''De laatste tijd heb ik me wat meer op de sprint gericht, maar in korte tijd word je niet zomaar een topsprinter.'' Kerstholt eindigde dit seizoen bij wereldbekerwedstrijden in China al eens als negende op de 500 meter. Voor de kwartfinales van vrijdag schat de Oranje-rijder zijn kansen niet zo groot in.

Van Doorn

Ook Van Doorn kwam, bij de 1000 meter voor vrouwen, als tweede over de eindstreep in haar serie. Alleen Meng Wang uit China was sneller.

De andere twee Nederlandse deelneemsters, Jorien ter Mors en Liesbeth Mau-Asam, werden beiden gediskwalificeerd. ''Hier mag ik tevreden mee zijn'', vond Van Doorn.

Vrijdag is de laatste shorttrackdag van de Spelen. Naast de kwartfinales staan ook de halve finales en finale van de 500 meter voor mannen en 1000 meter voor vrouwen op het programma, net als de finale relay (mannen).

Tip de redactie