Sablikova wint ook goud op 5 kilometer

VANCOUVER - Martina Sablikova heeft woensdag haar plek in de schaatshistorie opgeëist door bij de Winterspelen van Vancouver haar tweede olympische titel te veroveren.

Tien dagen na haar succes op de 3000 meter toonde de Tsjechische rijdster zich ook de sterkste op de vijf kilometer.

Sablikova scherpte het baanrecord van de Richmond Olympic Oval aan tot 6.50,91 en bleef daarmee Stephanie Beckert uit Duitsland 0,48 seconde voor.

Sablikova, die op de 1500 meter al brons pakte, voerde haar taak met dodelijke precisie uit. De regerend wereldkampioene allround leek te schaatsen met het schema van haar Duitse rivale Beckert in haar hand.

Slotronde

In bijna elke omloop dook ze een of twee tiende seconde onder de rondetijd van haar concurrente, waardoor ze gestaag een marge van bijna twee seconden opbouwde.

Beckert eindigde echter met een slotronde van 32,32 seconden, waardoor Sablikova alsnog diep moest gaan om het goud te claimen. Ze hield uiteindelijk 0,48 seconde over.

Het brons ging naar Clara Hughes, de vrouw die bij de openingsceremonie namens gastland Canada de vlag mocht dragen. De Canadese veroverde zodoende op vier Olympische Spelen een medaille: Zomerspelen van 1996 (als wielrenster), Winterspelen van 2002, 2006 en 2010.

Nederland

De Nederlandse schaatssters speelden zoals verwacht geen enkele rol op de laatste individuele afstand van deze Winterspelen.

De grootste schaatsnatie ter wereld mocht niet eens het maximale aantal van drie rijdsters afvaardigen, omdat de Oranje-vrouwen op de lange afstanden - op Ireen Wüst na - bij de wereldbekerwedstrijden consequent in de achterhoede reden.

Dit seizoen werd een WB-race over vijf kilometer afgewerkt, in Hamar. De uitslag was tekenend. Er verschenen twaalf vrouwen bij de A-groep aan de start en de Nederlandse rijdsters werden achtste (De Vries), elfde (Renate Groenewold) en twaalfde (Moniek Kleinsman).

Doodop

Op de 5000 meter voldeed zelfs alleen Elma de Vries aan de eisen van sportkoepel NOCNSF, maar kreeg Voorhuis alsnog een startbewijs in haar handen gedrukt zodat zij ook in de selectie voor de ploegachtervolging kon worden opgenomen.

Haar optreden op de vijf kilometer leverde niet direct een reclamespot op om haar kandidatuur te stellen voor de equipe.

Voorhuis ploeterde over het ijs van de Richmond Olympic Oval en bereikte na 7.13,27 doodop de finish; tiende. De slotronde duurde liefst 36,99 seconden. Ter vergelijking; winnares Sablikova had voor haar laatste ronde 33,24 nodig.

Lijdensweg

''Ik wist van tevoren dat ik niet om de medailles zou meedoen'', reageerde Voorhuis, die desondanks best tevreden over haar optreden was. ''Het ging goed tot drie rondjes voor het einde. Toen kreeg ik technisch wat problemen.''

De rit van marathonschaatsster De Vries werd helemaal een lijdensweg. De Friezin begon nog wel dapper aan haar 5000 meter, maar kreeg al rap in de gaten dat de benen niet deden wat het hoofd wilde. Ze ging helemaal stuk in de slotfase, bleek uit haar slotronde van 37,06 seconden.

Ze noteerde uiteindelijk een tijd van 7.16,68 en eindigde daarmee als elfde. ''In het begin moest ik te hard werken om goede rondetijden te produceren, ik kwam niet in mijn slag'', luidde haar verklaring.

Sablikova wint 5km

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Tip de redactie