NIJMEGEN - Het avontuur van NEC in de UEFA-beker heeft slechts een ronde geduurd. De Poolse landskampioen Wisla Krakow bezorgde de ploeg van coach Neeskens woensdagavond in het uitverkochte stadion De Goffert een enorme domper: 1-2. Bovendien eindigde NEC de wedstrijd met acht man na rode kaarten van Hersi (2x geel), Ax en Zonneveld.

De nederlaag van NEC was niet eens zo verrassend tegen de torenhoge favoriet uit Polen, maar net als in Krakow (1-2-nederlaag) lieten de Nijmegenaren in de eerste helft de kansen liggen. Dat was het verschil met Wisla Krakow, dat met spits Frankowski over een topschutter beschikt. Die maakte in beide duels alle treffers, met steun van die andere aanvaller en international Zurawski.

Dodelijk

NEC begon tegen Wisla Krakow aan een loodzware klus. Door de -2-nederlaag in Polen hadden de Nijmegenaren genoeg aan een zege van 1-0. Maar daar lag meteen het probleem voor de thuisploeg. Als NEC voluit de aanval zou kiezen, zou balverlies dodelijk zijn tegen een Wisla Krakow dat met de beweeglijke spitsen Zurawski en Frankowski het liefst op de counter speelt.

Trainer Neeskens koos dan ook voor een behoudende speelwijze met een rustige opbouw van achteruit en een middenlinie die vooral geen balverlies mocht lijden. Het gevolg was wel dat het in de beginfase moeilijk was om de spitsen De Nooijer, opnieuw ijzersterk aan de bal, en Tumba te bereiken.

Onzekere doelman

De Polen controleerden het duel, vooral op het middenveld, en loerden op die ene actie van Zurawski en Frankowski. NEC slaagde er echter in het spitsenduo weinig ruimte te geven. De ploeg kreeg voor rust ook de beste kansen. Hersi verzuimde in de 16e minuut NEC op voorsprong te schieten. Hij knalde, na goed aanspelen van Zonneveld, in vrije positie op de opnieuw onzekere doelman Piekutowski. De tweede keer dat NEC goed doorkwam, in de 33e minuut, was het wel raak. Nu was het Hersi die Zonneveld met een steekbal bediende. De middenvelder aarzelde niet en liet Piekutowski met een enorme knal in de bovenhoek kansloos: 1-0.

NEC leek daarna de voorsprong te kunnen vasthouden tot aan de rust, maar het ging in de slotseconden toch mis. Zurawski ging op de solotoer zonder dat een NEC'er ingreep. Doelman Gentenaar keerde het schot van de Poolse international onvoldoende, waarna Frankowski de 1-1 binnenfrommelde.

Ruimte

In de tweede helft zocht NEC meer de aanval, waardoor Wisla Krakow meer ruimte kreeg. Gentenaar keerde tot twee keer toe een inzet van invaller Brasilia, maar was in de 68e minuut kansloos op het schot van opnieuw Frankowski, na een slimme actie van Zurawski.

NEC speelde toen al met tien man, omdat Hersi eruit kon na zijn tweede gele kaart. Het werd daarna nog erger. Ook invaller Ax en Zonneveld haalden het einde niet na onbezonnen acties. Het betekende een triest einde voor de Nijmeegse ploeg, die over twee wedstrijden genomen zeker geen slechte indruk maakte.