NEW YORK - Marat Safin heeft al zijn krachten moeten aangespreken om zijn missie bij de US Open een vervolg te geven. De Duitser Nicolas Kiefer stribbelde zolang tegen, dat de als tweede geplaatste Rus volledig gesloopt na vijf sets de baan af ging. Wel met winst, zodat Safin ook nog in de tweede ronde aanwezig is. Martina Hingis kende dezelfde problemen tegen de Amerikaanse Marissa Irvin. De Zwitserse, net hersteld van veel blessureleed, won in drie sets.
Marat Safin
US Open
Martina Hingis

Kiefer was voor Safin een nare tegenstander in de eerste ronde van de US Open. De Duitser stond ooit vierde op de wereldranglijst. "Hij weet hoe hij moet tennissen", zei de Rus na het gevecht van ruim viereneenhalf uur. Safin, in 2000 winnaar van de US Open, won de eerste set. Kiefer de daaropvolgende twee. Safin trok de stand gelijk en won de beslissende vijfde set met 7-6. In de tiebreak was het vierde matchpunt raak.

"Hij speelde goed. Ik ben blij dat ik deze ronde heb overleefd", zei de winnaar. Safin kan zich gaan opmaken voor de volgende zware dobber. In de tweede ronde treft hij voormalig nummer één van de wereld, de Braziliaan Gustavo Kuerten. Die sloeg de Fransman Boutter na een moeizame eerste set van de baan.

Hewitt

Lleyton Hewitt kende op de baan geen enkel probleem om zich te verzekeren van een plaats in de tweede ronde. De Fransman Nicolas Coutelot kreeg acht games. "Ik voel me elke dag beter", zei de Australiër, als eerste geplaatst.

Hewitt heeft meer problemen met de gezagsdragers van de ATP, de organisatie achter het profcircuit. De Australiër kreeg onlangs in Cincinnati een boete van van 110.000 euro omdat hij geen interview gaf aan zendgemachtigde ESPN. De Australiër zei in New York dat hij met ESPN wel een afspraak over een gesprek had gemaakt. "ESPN vond het best. Alleen de pr-man ging niet akkoord met de deal."

'Slecht geleid circus'

Hewitt noemde de ATP een slecht geleid circus. In de toekomst trekt hij zich niets meer aan van de regels over het aantal verplicht te spelen evenementen.

Hingis

Martina Hingis komt nog wedstrijdritme tekort. Tegen de Amerikaanse Irvin strompelde ze naar de tweede ronde. "Eigenlijk moet ik blij zijn dat ik nog in het toernooi zit", zei de Zwitserse na haar moeizame zege in drie sets (6-3 5-7 6-4). Titelverdedigster Venus Williams liet zien hoe eenvoudig het ook kan. Ze versloeg de Kroatische Mirjana Lucic met 6-0 en 6-0.