BREDA - Eigenlijk had NAC Breda drie weken geleden al afscheid genomen van Europees voetbal. Na de 5-0-nederlaag in de uitwedstrijd tegen Newcastle United was er woensdagavond voor de Brabanders niet meer te halen dan de spreekwoordelijke eer. Maar zelfs dat was de thuisclub niet gegund, al deed de uitslag, 0-1, er nauwelijks nog toe.

Ondanks het gitzwarte perspectief grepen de supporters de wedstrijd tegen de Engelse topformatie aan om het vuurtje in het stadion flink hoog op te stoken. Ze hadden immers dertig jaar moeten wachten op een Europese wedstrijd. Buiten het stadion had de politie in Breda de handen vol om de verhitte gemoederen een beetje te sussen. Binnen de muren van de thuishaven van NAC was de sfeer vooral gemoedelijk en jolig.

Stunt

Vooraf schreeuwden de meeste fans van NAC om 'alles of niets'. In de beginfase leek het elftal van Ton Lokhoff nog heel even te geloven in een stunt. Hartstochtelijk aanvallend drukte het team Newcastle terug in de verdediging. Vooral de van Feyenoord gehuurde Elmander en de talentvolle Stam maakten een gedreven indruk.

De offensieve drang leverde NAC twee kansjes op. Engelaar joeg een vrije trap maar net over het doel van Harper. Even later was hij met een afstandsschot gevaarlijk. Vlak voor rust had de thuisploeg pech dat een kopbal van Penders net niet scherp genoeg geplaatst was. Buiten bereik van Harper ging de bal via de paal naast.

Babos

NAC was toen keeper Babos al kwijtgeraakt. De Hongaar raakte bij een scrimmage voor zijn doel geblesseerd toen Newcastle-verdediger Bramble op zijn onderarm ging staan. De jonge Coutinho was zijn vervanger. Het was de zoveelste tegenslag voor de Brabanders. Onderzoek in een ziekenhuis later op de avond wees uit dat Babos zijn onderarm had gebroken. Lokhoff miste voor het duel al vierbasisspelers en moest flink improviseren met zijn opstelling.

Toch hield de jonge, onervaren ploeg de rug redelijk recht tegen Newcastle, dat ook in een heel andere opstelling speelde dan in de eerste wedstrijd. Trainer Bobby Robson gaf zijn reserves een kans. Hij hield zelfs clubtopscorer Alan Shearer op de bank. In totaal verschilde het elftal op vijf plaatsen van het team dat in het eerste duel speelde.

Pech

Ook na de pauze had NAC het betere van het spel. In de 54e minuut had Seedorf het duel eigenlijk in Bredaas voordeel moeten beslissen. Elmander bediende de Ajax-huurling op maat, maar die schoot alleen voor Harper hopeloos over de bal heen. In de 75e minuut was ook Engelaar nog dicht bij een doelpunt. Alleen voor Harper werd hij aangetikt, maar kon toch nog tot een schot komen, dat maar net naast hobbelde.

In de 86e minuut kreeg NAC alsnog een nederlaag te slikken. Uit een van de spaarzame aanvallen van Newcastle maakte middenvelder Robert 0-1.