Verbruggen sceptisch over kandidatuur OS 2028

VANCOUVER - Hein Verbruggen, erelid van het Internationaal Olympisch Comité, is pessimistisch over de eventuele olympische kandidatuur van Nederland voor de Spelen van 2028.

Hij zet in een interview in NRC Handelsblad van dinsdag vraagtekens bij het topsportklimaat in ons land. De 68-jarige vertrouweling van IOC-voorzitter Jacques Rogge vindt onder meer dat het kabinet veel meer geld in de topsport moet steken.

''De sportbegroting is volgens mij 120 miljoen euro, waarvan 20 miljoen naar de topsport gaat. Nou, daar lachen ze in een vergelijkbaar land als Australië om. Daar ging tien jaar geleden al 300 miljoen naar de topsport.

Veelzeggend vond ik vorige week dat staatssecretaris van Sport, Jet Bussemaker, op de receptie van de Nederlandse regering een filmpje liet zien over daklozenvoetbal, dat ze subsidieert. Loffelijk, daar niet van, maar ze staat wel op de Olympische Spelen, hè.

Ik viel werkelijk van mijn stoel. Dat zie ik de Australische minster van Sport niet doen. Die heeft het op zo'n moment echt over topsport.''

Infrastructuur

Nederland is volgens Verbruggen ook niet in staat de benodigde infrastructuur te bieden. ''Waar moet het olympisch dorp voor 15.000 sporters komen?

Dat kan echt niet ergens in de weilanden.'' Ook had Nederland al lang een keus moeten maken voor een kandidaatstad. ''Wees duidelijk, je moet het plan altijd aan een stad ophangen.''

Verbruggen vindt dat Nederland zich eerst maar eens moet richten op het verbeteren van de sportcultuur. ''Hang niet alles op aan de Spelen, maar bezorg Nederland een goede infrastructuur. En zie de eventuele toewijzing van de Spelen als de kers op de taart.''

Gekozen

Verbruggen werd in 1996 als voorzitter van de internationale wielerunie (UCI) gekozen tot IOC-lid. Na de Spelen van Peking stopte hij. Als erelid heeft hij geen stemrecht meer, maar hij is nog steeds zeer invloedrijk binnen het IOC.

Tip de redactie