ZILINA - Zonder tot groots spel te komen heeft FC Utrecht de eerste ronde van het toernooi om de UEFA-beker overleefd. In Slowakije bij MSK Zilina werd het woensdagavond na een aarzelend begin florissant 4-0, ruim voldoende na de eerdere zege (2-0) in de Galgenwaard. Van de Haar werd de grote man door een belangrijk deel van de productie voor zijn rekening te nemen.

Eigenlijk komt 'Europa' voor de bekerwinnaar nu pas echt tot leven. Het eerste duel in eigen huis werd zonder publiek afgewerkt, wegens een vorig seizoen uitgesproken straf van de UEFA. "We zijn het daarom aan de fans verplicht de volgende ronde te halen'', zei trainer Booy in zijn voorbeschouwing.

Machteloos

Club en trainer kwamen voor de bijna duizend meegekomen supporters in het kleine stadion van de Slowaakse kampioen hun belofte na. Hoewel FC Utrecht vooral in het eerste half uur niet tot fatsoenlijke aanvallende acties kwam, bleek Zilina vrijwel machteloos. Eén dreigend schot viel er te noteren voor de thuisclub. Dat kwam van de voet van beste man Barcik en werd gestopt door de foutloos keepende Ponk.

Voor het elftal van Booy was het aanvankelijk hollen of stilstaan. Niet geheel onverwacht, aangezien in de nationale competitie vooralsnog evenmin sprake is van topvorm. Kennelijk was er bovendien sprake van de nodige druk bij het team, dat sterk is gewijzigd vergeleken met de redelijk stabiele formatie van de afgelopen competitie. Gelukkig voor de subtopper van vorig seizoen bleek de verdediging de sterkste linie.

Blessurelijst

Vooraf al had Booy gewezen op de oorzaken van de wisselende prestaties. Topspelers vertrokken in de zomer, in de eerste maanden van dit seizoen was er bovendien sprake van een omvangrijke blessurelijst. In Zilina ontbrak onder anderen Bosschaart, een van de steunpilaren. Ook dat kwam de rust in het elftal niet ten goede.

Zoals verwacht begon Zilina aanvallend. FC Utrecht slaagde er niet in redelijke combinaties op te zetten. Door het vele balverlies kwam de club voortdurend onder druk. Zilina echter bezat niet de kwaliteit ervan te profiteren. Bovendien had de thuisclub evenals Utrecht eerder ook nauwelijks een 'twaalfde man' achter zich. Het stadion was amper voor de helft gevuld, de aanhang uit de Domstad was verreweg het luidruchtigst.

Verdedigen

Het was bepaald niet de bedoeling dat FC Utrecht zich zou richten op het verdedigen van de voorsprong, maar daarvan was aanvankelijk wel sprake. Niet ten onrechte had Booy gezegd dat zijn elftal wel de kwaliteiten heeft om altijd en overal te scoren. De feitelijk beslissende treffer viel na bijna een half uur, bij een van de eerste aardige aanvallen van FC Utrecht. Van de Haar speelde zich knap vrij en rondde alleen voor doelman Trabalik beheerst af. De van De Graafschap overgenomen spits had drie weken eerder op eigen veld ook al de openingstreffer voor zijn rekening genomen.

Na bijna een uur kreeg Zilina een riante gelegenheid op gelijke hoogte te komen, toen scheidsrechter Trivkovic wegens een vermeende overtreding van Lamey ten onrechte naar de stip wees. Ponk echter stopte vervolgens de inzet van elf meter van Sninsky. Kort daarna liep FC Utrecht uit naar 2-0, opnieuw door een treffer van Van de Haar. Pas daarna ging het draaien. Lamey en Tanghe zorgden voor de eindstand van 4-0.