'Seung-Hoon Lee grootste concurrent Kramer'

VANCOUVER - Sven Kramer verloor al jaren geen wedstrijd meer op de 10 kilometer. Niets lijkt de Nederlandse schaatser dinsdag van zijn tweede gouden olympische medaille af te kunnen houden.

Al volgen de verrassingen elkaar in rap tempo op bij de Winterspelen.

Tae-Bum Mo, Sang-Hwa Lee, Mark Tuitert en Ireen Wüst: stuk voor stuk onverwachte olympische kampioenen. In de ogen van oud-schaatsers Bart Veldkamp en Martin Hersman zijn er dinsdag drie schaatsers die het Kramer lastig kunnen maken.

Volgens de huidige televisieanalytici is Seung-Hoon Lee de belangrijkste concurrent. De Zuid-Koreaan begon dit seizoen pas als langebaanschaatser en verraste met de tweede plek, achter Kramer, op de 5 kilometer.

''We hebben al zijn trainingen hier gezien'', aldus Hersman. ''Wat hij op de 10 kilometer presteert is indrukwekkend. Hij is als een van de weinigen in staat tot een tempoversnelling in het slot van de race.'' Een voordeel voor Kramer is volgens Hersman dat hij pas na Lee de baan op hoeft.

Onbevangen

Ook Veldkamp is onder de indruk van Lee. ''Hij wordt elke training beter. Hij kan bovendien onbevangen rijden, heeft niets te verliezen.'' Hersman en Veldkamp houden verder rekening met Bob de Jong en de Noor Havard Bokko.

De Jong eindigde op de 5 kilometer naast het podium, maar dat hoeft volgens Hersman niets te betekenen. ''Ik had het idee dat hij in zijn hoofd al met dinsdag bezig was. De 10 kilometer, daar draait het voor hem om. Na het brons voor Bokko op de 1500 meter is er bij hem ook een last van zijn schouders gevallen.'' Veldkamp: ''Er zijn aardig wat ingrediënten voor een mooie wedstrijd.''

Wennemars

Erben Wennemars, oud-ploeggenoot van Kramer, weet zeker dat Nederland na dinsdag op vier gouden schaatsmedailles staat. ''Een Nederlander wint de 10 kilometer.''

De voormalig wereldkampioen sprint denkt dat een verrassing niet snel is te verwachten. ''Het gaat dinsdag om fysiek vermogen, dat is anders dan bij een kortere afstand. Ik heb geen idee hoe die Koreaan zich op de 10 kilometer houdt.''

NUwerk

Tip de redactie