SANTIAGO DE CUBA - Het Nederlands honkbalteam heeft de tweede wedstrijd van het WK in Cuba overtuigend met 12-5 gewonnen van China. Na de grote nederlaag tegen Japan heeft Oranje in hetzelfde Estadio Guillermo Moncada laten zien goed te kunnen honkballen.

Met Rob Cordemans op de heuvel en een aantal krachtige slagmensen werden de Aziaten eenvoudig opzij gezet. Bondscoach Robert Eenhoorn had het team op twee posities gewijzigd vergeleken met het eerste duel. Sydney de Jong was de catcher en Brain Engelhardt stond in het rechtsveld. Sharnon Isenia en Dirk van 't Klooster bleven op de bank.

Foute aangooi

In de eerste inning liet Oranje al van zich spreken. Geholpen door een foute aangooi van pitcher Zhang Li nam Nederland een -0-voorsprong. In de derde inning kreeg beginnend werper Rob Cordemans het even moeilijk. Twee hits van de eerste slagmensen zorgden voor het eerste punt tegen (3-1).

Een fout van Raily Legito liet de Chinezen het eerste en derde honk bezetten. Een steelpoging mislukte bij de Aziaten en Cordemans blies er daarna twee af met drie slag. Na twee doubles van Kingsale en Adriana liep Oranje eenvoudig uit naar 5-1.

Celsius

China deed nog wat terug doordat korte stop Qu Wei Feng de bal in het linksveld over de hekken joeg (5-2). In de vijfde Nederlandse slagbeurt sloeg Brain Engelhardt de bal tegen de padding in het rechtsveld. Coffie en Adriana kwamen over de thuisplaat (7-2). Het was 44 graden Celsius op de heuvel.

Oranje deed het goed in de hitte. Cordemans verkeerde in uitstekende vorm op de heuvel. Hij liet maar weinig slagmensen op de honken toe. In de vijfde, zesde en zevende inning bleef het beperkt tot negen.

Nederland bleef geconcentreerd spelen en toonde uitstekend honkbal. Percy Isenia nam Ivanov Coffie met een homerun mee over de thuisplaat. Kingsale was al eerder binnen gekomen (10-2). Pitcher Robin van Doornspeek nam het over van Cordemans. De Neptuniaan had het goed gedaan, getuige zijn werpcijfers. Doornspeek had het in de resterende twee innings wat moeilijker. Hij zag dat dezelfde Chinees de bal weer in de tribune sloeg en een medespeler meenam (10-4).

Een double van Adriana met Kingsale op de honken - in de achtste inning - bracht het aantal Nederlandse runs op twaalf (12-4). China pakte nog een vijfde punt door een homerun van Lui Chen (12-5).