SCHIEDAM - De Nederlandse hockeyvrouwen hebben dinsdag inSchiedam de eerste van twee oefeninterlands tegen China overtuigendgewonnen. De formatie van bondscoach Marc Lammers won met 2-0, doordoelpunten van Karres en Van der Vaart. China, in 2002 winnaar vande Champions Trophy en de nummer drie van het WK, kwam er met diecijfers genadig vanaf.

Minpunten voor de Europees kampioen waren de blessures voor deverdedigsters Romkes en De Bruijn. Romkes kreeg een stick in hetgezicht, De Bruijn werd in het gelaat getroffen door een bal.Beiden vielen uit, maar de verwondingen bleken mee te vallen.

De treffers waren zeer fraai, Karres maakte haar eersteinterlandgoal via een prachtige backhandlob, Van der Vaart schoot 5minuten later de bal in de bovenhoek. Donderdagmiddag treffen beidelanden elkaar opnieuw, dan in het Wagenerstadion in Amstelveen.

Voorafgaand aan de interland met China breidde Lammers zijnselectie uit met Wieke Dijkstra. De 19-jarige Dijkstra is eenverdedigende middenvelder van Laren. Het is niet haar eersteselectie, ze deed in juni al mee aan een Zeslandentoernooi inZuid-Korea.

Selectie

Toen maakte ze echter deel uit van een jonge groep, waarin demeeste toppers ontbraken. Dat is nu anders. Ook derde doelvrouwEveline de Haan is terug bij de selectie. Verder mag Ellen Hoog(SCHC) bij Oranje ervaring opdoen via een stage. Maartje Goderie,die voor het EK al tot de selectie behoorde, mag donderdag ookopdraven in Amstelveen.

Lammers, die zich dinsdag tevreden toonde over het vertoondespel, geeft in de tweede oefeninterland meerdere speelsters rust.Van der Vaart, doelvrouw Sinnige, Boomgaardt en Donners hoeven nietin actie te komen. Lammers wil dan juist de jongere speelsters dekans geven zich te bewijzen.