Goud voor skispringer Ammann

WHISTLER - Simon Ammann heeft de eerste gouden medaille op de Olympische Spelen van Vancouver veroverd. De Zwitser won met overmacht het skispringen op de kleine schans.

Het is al zijn derde gouden olympische plak, want de 28-jarige Ammann won acht jaar geleden in Salt Lake City al de wedstrijden op de kleine en de grote schans.

Ammann leverde sprongen af van 105 en 108 meter. De Poolse routinier Adam Malysz won het zilver met sprongen van 103,5 en 105 meter.

De Oostenrijker Gregor Schlierenzauer maakte een tegenvallende eerste sprong meer dan goed in zijn tweede beurt. Met zijn sprong van 107 meter zweefde hij naar het brons.

Kleine voorsprong

Ammann ging na de eerste sprong al aan de leiding met een kleine voorsprong op Malysz en de Duitser Michael Uhrmann.

De Zwitser, die dit seizoen ook het wereldbekerklassement aanvoert en begin februari nog de wedstrijd in Klingenthal won, moest daardoor als laatste zijn tweede sprong maken. Hij bewaarde zijn kalmte en vloog sierlijk naar de verste afstand van de dag: 108 meter.

Te gek

''Ik heb er geen woorden voor. Dit is al mijn derde olympische gouden medaille. Het is te gek'', jubelde Ammann, die het Oostenrijkse kamp toch een slag toebracht.

Het is dat Schlierenzauer zich herstelde in de tweede springbeurt, maar zijn landgenoten Thomas Morgenstern (8e) en Wolfgang Loitzl (11e) kwamen er niet aan te pas.

Lees alles over de Winterspelen op onze special

Tip de redactie