WHISTLER - De olympische rodelbaan, waar vrijdag de Georgiër Nodar Koemaritasjvili verongelukte, gaat zaterdag weer open voor training. De eerste wedstrijden, die voor 17.00 uur (plaatselijke tijd) gepland staan, gaan ook gewoon door.

Dat hebben de organisatoren van de Olympische Spelen in Vancouver vrijdag bekendgemaakt.

De politie heeft het onderzoek ter plekke afgerond en heeft de rodelbaan vrijgegeven. ''De atleet kwam tijdens een trainingsrit te laat uit bocht 15 waardoor hij bocht 16 niet goed inging. Hoewel de atleet probeerde te corrigeren, verloor hij de controle over de slee'', luidde de officiële verklaring van de organisatie.

''De technische officials hebben het pad van de atleet kunnen nagaan en zijn tot de conclusie gekomen dat het ongeval geen gevolg was van fouten in het parkoers.''

Toch zijn er enkele aanpassingen gedaan. De ijsmuur bij bocht 16 is verhoogd en het ijsprofiel is aangepast.

Ontwerper

Volgens de ontwerper van de baan, Udo Gurgel, is de baan veilig maar wel snel. Het ongeluk van Koemaritasjvili was een ''ongelukkige samenloop van omstandigheden'', aldus de Duitser.

''Alleen als men snel als gevaarlijk wil definiëren, is de baan gevaarlijk'', stelde de ingenieur uit Leipzig.

De 21-jarige Koemaritasjvili werd vrijdag tijdens de training gelanceerd en vloog met hoge snelheid tegen een paal. Zijn dood overschaduwde vrijdagavond de opening van de Olympische Spelen.