WHISTER - De Georgische rodelaar Nodar Koemaritasjvili is vrijdag tijdens de training in Whistler verongelukt. Het 21-jarige talent vloog tijdens zijn tweede run met een snelheid van ongeveer 140 kilometer per uur uit de baan.

Hij kreeg ter plekke eerste hulp van de medische staf van het olympische complex, maar dat mocht niet meer baten.

IOC-vicevoorzitter Thomas Bach bevestigde het overlijden van de jonge Georgiër. ''Verschrikkelijk. Het is een tragedie voor zijn familie en het team'', zei Bach. ''Dit legt een schaduw over de openingsceremonie.''

De Georgische delegatie overweegt Vancouver en Whistler te verlaten. ''We verkeren allen in zware shock. We weten niet of we mee moeten doen aan de openingsceremonie of überhaupt aan de Spelen'', zei chef d'equipe Irakli Japaridze.

Stuurfout

Koemaritasjvili maakte in de laatste bocht van 270 graden een stuurfout en viel van de slee. Hij werd uit het ijskanaal gekatapulteerd en knalde tegen een metalen paal van de dakconstructie.

De reddingsdienst begon, na hem bewusteloos en onder het bloed op een brancard te hebben gelegd, onmiddellijk met reanimeren. Dat was vergeefs.

Eerste slachtoffer

Bach meende ten onrechte dat de rodelaar het eerste dodelijke slachtoffer in de geschiedenis van de Winterspelen was. In Innsbruck 1964 verongelukten een Engelse rodelaar en een jeugdige Australische skiër na een trainingsongeluk.

In 1992 kwam de Zwitserse speedskiër Nicholas Bochatay in Albertville door een botsing met een rupsvoertuig om het leven, maar dat betrof een olympische demonstratiesport.

Gevaarlijke baan

Koemaratisjvili was vrijdag niet de enige atleet die de slee niet in bedwang kon houden. Ook de Italiaanse favoriet Armin Zöggeler, de olympisch kampioen van 2002 en 2006, had problemen op de olympisch baan, die als gevaarlijk te boek staat.

Hij kwam met de schrik vrij. Woensdag tijdens de training van de vrouwen deden zich ook verscheidene incidenten voor. De Roemeense Violeta Stramaturaru belandde in het ziekenhuis.

Gekkenwerk

Een aantal deelnemers sprak al zijn verontrusting uit over de eisen die de Canadese baan stelt. De Amerikaanse rodelaar Tony Benshoof, vierde in 2006 in Turijn, is van mening dat in zijn tak van sport de grenzen wel zijn bereikt. Het gevaar is zo groot, dat de angst loert.

Zeker voor de minder ervaren sleeërs. ''We zitten tegen het plafond aan. De banen worden sneller en sneller. Het begint gekkenwerk te worden. Meer dan 150 kilometer per uur is echt heel hard'', aldus Benshoof.