Eredivisie duikt diep in het rood

NIJMEGEN - De eredivisie is in het seizoen 2008-2009 diep in het rood gedoken. De achttien clubs kwamen gezamenlijk uit op een negatief netto resultaat van 31 miljoen euro. Dat is vrijdagavond in Nijmegen door de KNVB bekendgemaakt.

Slechts acht clubs sloten het vorige seizoen in de plus af. De KNVB liet de namen van de winstgevende clubs in het midden.

Van Feyenoord is bekend dat de Rotterdamse club de voorgaande jaargang heeft afgesloten met een recordverlies van 16,9 miljoen euro.

In het seizoen 2007-2008 was het netto eindsaldo in de eredivisie nog zeer positief: 64,2 miljoen euro. Toen waren er nog maar drie eredivisieclubs die in het rood eindigden.

Ook in de twee seizoenen ervoor viel het eindresultaat in de eredivisie nog positief uit, maar lang niet zo hoog als in het seizoen 2007-2008. In de drie seizoenen tussen 2005 en 2008 kwam de eredivisie nog uit op een totaalbedrag van 78 miljoen in de plus.

Transfermarkt

Volgens de KNVB zijn in het seizoen 2008-2009 de eerste gevolgen van de recessie goed zichtbaar. Een belangrijke verklaring voor het sterk verslechterde resultaat is de stagnatie op de transfermarkt. In vergelijking met het seizoen ervoor deed zich een afname van 60 miljoen euro voor.

De KNVB doet sinds drie jaar onderzoek naar de financiële resultaten van de clubs in de eredivisie. ''Over de afgelopen vier jaar gezien, staat de eredivisie nog steeds boven de nul'', liet KNVB-manager Ron Francis weten.

''Daarom is het ook niet zo erg om een keer flink in de min te eindigen. Profclubs hebben immers geen winstdoelstelling. Maar de economische recessie werkt in het huidige seizoen natuurlijk wel in alle hevigheid door. Daarom is het de hoogste tijd om maatregelen te nemen.''

Kostenbesparingen

De eredivisieclubs bereikten donderdag tijdens een vergadering in Oosterbeek al een akkoord over een plan van aanpak om de grote financiële problemen te bestrijden. ''Daarbij zijn kostenbesparingen van groot belang'', lichtte Francis toe.

''Vooral de salarissen moeten omlaag. Niet alleen van de spelers, maar ook van trainers, directieleden en overig personeel. Dat is de grootste kostenpost voor een betaaldvoetbalorganisatie.''

Beu

Ook komt er op korte termijn een werkgroep die strengere (financiële) regels moet gaan opstellen voor clubs die een licentie willen hebben en houden voor het betaalde voetbal.

''Daarbij zal onder meer aan de orde komen of er een maximaal percentage van de begroting of van de omzet moet worden vastgesteld dat een club aan salarissen mag besteden'', gaf Francis aan.

''We zijn het bij de KNVB beu dat het betaalde voetbal in Nederland steeds in één adem wordt genoemd met financiële problemen. Daar willen we nu een einde aan gaan maken.''

Omzet

De omzet in de eredivisie is vorig seizoen licht gestegen. In totaal kwam er bij de achttien clubs bijna 429 miljoen euro binnen. Dat is volgens KNVB-manager Ron Francis anderhalf procent meer dan in het seizoen ervoor.

PSV haalde met ruim 74 miljoen de hoogste omzet, gevolgd door Ajax (ruim 67 miljoen), Feyenoord (ruim 43 miljoen) en FC Twente (ruim 35 miljoen). AZ zette in het kampioensjaar bijna 28 miljoen om. FC Volendam degradeerde met een omzet van amper 6 miljoen. De gemiddelde netto omzet in de eredivisie bedroeg bijna 24 miljoen.

De totale omzet in de Jupiler League was in het vorige seizoen ruim 57 miljoen euro. De gemiddelde omzet kwam uit op 2,9 miljoen euro.

Jupiler League

De Jupiler League heeft voor het derde jaar op rij verlies gedraaid. De twintig clubs kwamen in het vorige seizoen 2008-2009 gezamenlijk uit op een negatief netto resultaat van 10,2 miljoen euro. Dat was een lichte verbetering ten opzichte van het seizoen ervoor.

Slechts zes clubs uit de Jupiler League sloten het vorige seizoen met een positief resultaat af. De KNVB maakte die cijfers vrijdag in Nijmegen bekend.

Gevarenzone

De KNVB verwacht dat de komende maanden drie tot vier clubs in categorie I van het licentiesysteem moeten worden geplaatst. Dat is de gevarenzone van het betaalde voetbal.

Deze clubs krijgen onder meer verscherpt financieel toezicht en dienen binnen drie jaar de financiële huishouding weer op orde te hebben. Lukt dat niet, dan trekt de KNVB de licentie in.

Ron Francis, manager stafdienst van de KNVB, zei vrijdag in Nijmegen dat momenteel ''een stuk of tien clubs'' zich in categorie I bevinden.

De KNVB mag nu nog niet de namen van de bedreigde clubs in de publiciteit brengen. Dit jaar komt daarin verandering. ''Ik denk dat we in maart op veertien clubs in categorie I zitten'', gaf Francis aan.

NUwerk

Tip de redactie