VANCOUVER - Een Russische ijshockeyster heeft de primeur van de eerste positieve dopingtest bij de Olympische Winterspelen in Vancouver. Svetlana Terenteva had de verboden stof tuaminoheptane in haar lichaam, zo bleek uit een urinetest die recent werd uitgevoerd.

Vice-president Thomas Bach van het het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakte donderdag bekend dat Terenteva een berisping heeft gekregen.

De atlete heeft tegen IOC-functionarissen verklaard dat de stof in de neusspray Rhinofluimucil zat. Ze gebruikte die tot 3 februari in verband met een verkoudheid.

Verklaring

De disciplinaire commissie van het IOC nam genoegen met de verklaring van Terenteva. Zij mag gewoon deelnemen aan de Spelen. De stof is buiten competitie niet verboden en het naar huis sturen van de Russin zou een disproportioneel zware strafmaatregel zijn, zo redeneren de IOC-officials.

Tijdens de Olympische Winterspelen worden 2500 dopingtests afgenomen. Sinds 4 februari zijn al 554 monsters onderzocht door dopingdeskundigen van het IOC.

Geen toestemming

Tot 4 februari was het mondiale antidopingbureau WADA verantwoordelijk voor de dopingonderzoeken. Dertig atleten werden in de aanloop naar de Spelen positief bevonden. Zij kregen geen toestemming voor deelname aan het sportevenement.

Lees alles over Vancouver op onze special