MAARSBERGEN - De achttien clubs uit de eredivisie willen een plan opstellen om te komen tot een gezonder financieel beleid. Dit is donderdag afgesproken tijdens een bijeenkomst van de directies van de verenigingen.

De clubs onderkennen de urgentie daarvan, zo lieten ze in een verklaring weten. Het plan van aanpak wordt ontwikkeld in samenwerking met de organisaties KNVB, CED, FBO, CBV, VVCS en ProProf.

Om op korte termijn tot een besparing te komen wordt onder meer gekeken naar personeelskosten.

Licentiesysteem

Verder wordt een werkgroep samengesteld die naar de langere termijn gaat kijken. Die buigt zich vooral over aanpassingen van het licentiesysteem. Doel is de beoogde veranderingen met ingang van het seizoen 2010-2011 door te voeren.

''Het belang van de bijeenkomst zat vooral in het collectieve bewustzijn'', zei Frank Rutten, directeur van de Eredivisie CV (ECV). ''Ook in Nederland zijn we niet immuun voor de internationale financiële ontwikkelingen. De bereidheid om er samen wat aan te doen is groot.''

Dat vond ook Danny Hesp, voorzitter van de Vereniging van Contractspelers (VVCS). ''Een gezonde financiële basis onder het nationale betaalde voetbal is in het belang van iedereen. Alle betrokken partijen nemen nu hun verantwoordelijkheid. Wij ook. Dat iedereen meedoet schept vertrouwen.''