Groothuis behoorlijk verzwakt door bacterie

VANCOUVER - Amper een week voor zijn olympische race over 1000 meter verkeert Stefan Groothuis allerminst in topvorm. De Gelderlander heeft inmiddels twee antibioticakuren nodig gehad om een bacterie in de luchtwegen klein te krijgen.

Die ziekte heeft de conditie van Groothuis behoorlijk aangetast, zo bleek woensdag (lokale tijd) tijdens een trainingswedstrijd in Vancouver.

De schaatser van Control, die op de 1000 meter tot de outsiders voor de olympische titel behoort, kwam op de Richmond Olympic Oval pas na 1.10,60 over de streep. Dat is ruim anderhalve seconde boven het baanrecord van zijn Amerikaanse rivaal Shani Davis.

Alhoewel de schaatskenners op de tribune er vanuit gingen dat hij zich in de slotronde inhield, bekende Groothuis achteraf dat hij voluit was gegaan. ''Er zit niet meer in'', sprak hij.

Hardnekkig

Groothuis werd twee weken geleden tijdens de vlucht van Amsterdam naar Calgary ziek. Hij had last van koorts en geïrriteerde luchtwegen. Uit nader onderzoek bleek dat hij geveld is door een hardnekkige bacterie.

Donderdag zit zijn tweede antibioticakuur erop en hoopt hij snel fit te worden. ''Ik denk dat ik er in een week weer bovenop kom'', sprak Groothuis, die redelijk nuchter bleef over de tegenslag. ''Ach, ik kan het toch niet veranderen dat ik ziek ben geworden.''

Voordelen

De pupil van coach Jac Orie zag zelfs voordelen. Van olympische stress heeft hij in elk geval geen last. Op dit moment is Groothuis nog helemaal niet bezig met het rijden van zijn ultieme race op woensdag 17 februari. Terwijl zijn concurrenten al duizend keer hun olympische wedstrijd op het netvlies hebben gehad en elke dag nerveuzer worden, is Groothuis maar met één ding bezig; gezond worden.

Groothuis begon de wedstrijd overigens vrij behoorlijk. Na een opening van 16,85 produceerde hij een eerste volle ronde van 25,59 seconden. In de laatste omloop schoot zijn rondetijd echter omhoog naar 28,16, waardoor hij uitkwam op 1.10,60. De Gelderlander verloor eigenlijk al in de voorlaatste bocht de snelheid en ploeterde naar de finish.

Laconiek

De drievoudig Nederlands kampioen sprint bleef aardig laconiek onder de situatie en ook zijn trainer ziet vooralsnog de situatie niet somber in: ''Nee, ik maak me nog geen zorgen'', vertelde Orie. ''Hij heeft de kracht en de snelheid. Alleen loopt-ie leeg na een rondje.'

De Hagenaar heeft goede hoop dat de motor van Groothuis over zes dagen weer op maximale toeren kan draaien: ''De inhoud is niet weg namelijk. Die wordt nu alleen onderdrukt.''

De topfavoriet voor het goud, Shani Davis, noteerde deze week al een tijd van 1.09,36 op de Richmond Olympic Oval en toonde daarmee in goede conditie te verkeren. Groothuis kwam dus bij lange na niet aan die tijd, maar hij geeft de strijd zeker niet op. ''Ik ben in elk geval niet te vroeg in vorm'', sprak hij sarcastisch.

NUwerk

Tip de redactie