VANCOUVER - Het Nederlands team is dinsdag (lokale tijd) met een korte ceremonie welkom geheten in het olympisch atletendorp.

Een achttal atleten aangevuld met vijftien coaches en begeleiders werden in Vancouver ontvangen door de burgemeester van het atletendorp, de Canadese ex-roeister Tricia Smith.

Smith verklaarde in een toespraak dat het Nederlandse team de komende olympische periode deel uitmaakt van de familie en overhandigde chef de mission Henk Gemser een presentje. ''Dit doet toch wel wat met je'', reageerde debutant Jan Blokhuijsen na afloop van de ceremonie waarbij ook het Nederlands volkslied werd gespeeld.

Stijf

Tijdens een kort muzikaal intermezzo gingen vooral Ireen Wüst en Renate Groenewold met de voeten van de vloer. De andere sporters en begeleiders keken vooral toe. ''Dan bewijzen we dat we toch stijve Nederlanders zijn'', zei Blokhuijsen lachend.

Veel schaatsers en shorttrackers waren afwezig, omdat zij rond dat tijdstip moesten trainen. Enkele andere wintersporters, zoals de bobsleeërs, zijn nog niet aangekomen in Vancouver.