Schaatsblokjes bij Spelen toch rood van kleur

VANCOUVER - De schaatsblokjes bij de Olympische Spelen zijn toch rood van kleur. Dat heeft de Nederlandse bondscoach Wopke de Vegt dinsdag te horen gekregen van German Panov, bestuurslid van de internationale schaatsunie ISU.

De organisatie in Vancouver verraste de schaatsers vorige week met groene blokjes als baanmarkering. Dat leidde tot onvrede bij veel rijders, onder wie Sven Kramer.

De lichtgroene blokjes zouden niet goed zichtbaar zijn. Al meer dan twintig jaar zijn die blokjes en de bijbehorende pylonnen rood.

Signaalkleur

De Vegt protesteerde namens Nederland bij de ISU. ''De blokken zijn natuurlijk niet zomaar rood van kleur'', zei hij dinsdag.

''Rood is een signaalkleur. Als je een beetje kleurenblind bent, heb je bij deze lichtgroene kleur een probleem.''

Nederland was niet het enige land dat klaagde over de blokjes. ''Iedereen had dezelfde mening'', aldus De Vegt, die dinsdag met Panov de ijsbaan opging om de situatie te bekijken.

Panov liet De Vegt en de anderen weten dat de 'blokjesaffaire' woensdag bij de teamleidersvergadering geen item is.

Hij liet direct weten dat de groene blokken worden vervangen door rode, die in Vancouver lagen opgeslagen. Vorig jaar waren in de Canadese stad namelijk de wereldkampioenschappen afstanden.

NUwerk

Tip de redactie