Primeur voor De Bakker in Ahoy

ROTTERDAM - Thiemo de Bakker (21) heeft voor de eerste keer in zijn tennisloopbaan de tweede ronde bereikt van het ABN Amro World Tournament in Rotterdam.

De geboren Hagenaar, die in 's-Gravenzande woont, was dinsdag in Ahoy in twee sets te sterk voor de Tsjech Jan Hajek. De setstanden waren 7-6 (5) en 6-3.

De Bakker speelt in de tweede ronde tegen de winnaar van het duel tussen de als vierde geplaatste Fransman Gael Monfils en de Belg Olivier Rochus. Die partij is woensdagochtend. De Bakker strandde in Rotterdam zowel in 2007 als in 2009 in de eerste ronde.

De eerste set duurde ruim een uur. Beide spelers maakten een wisselvallige indruk. Veel krachtsverschil was er niet. Ook op de wereldranglijst ontlopen De Bakker (82e) en Hajek (83e) elkaar niet veel.

Lucky loser

De Tsjech was als 'lucky loser' het hoofdtoernooi binnengekomen, nadat de Kazak Evgeni Korolev (48e op de wereldranglijst) zich bij toernooidirecteur Richard Krajicek had moeten afmelden wegens griep.

Veerkracht

In de slotfase van de eerste set toonde De Bakker mentale veerkracht. Hij werkte bij een stand van 4-5 koel drie setpoints weg.

Met een prachtig punt uit een lange rally die hij leek te verliezen, schreef de Nederlandse topper alsnog de servicegame van de 26-jarige Tsjech op zijn naam.

Daarna hield De Bakker ook zijn zenuwen in de tiebreak goed in bedwang. Hij beëindigde de spannende eerste set overtuigend met een ace: 7-6 (5).

De Bakker liet Hajek daarna niet meer ontsnappen. Met soepel en sterk spel stelde hij de zege veilig: 6-3. Binnen nog geen half uur was de tweede set voorbij.

Tip de redactie