EINDHOVEN - Nederland en België spelen Ruud Gullit uit als troefkaart voor het binnenhalen van het wereldkampioenschap voetbal in 2018 of 2022.

Het zogeheten HollandBelgium Bid heeft de oud-voetbalinternational benoemd tot president. Gullit moet de gezamenlijke kandidatuur kracht bijzetten en wereldwijd uitdragen, meldde dinsdag het bestuur van het HollandBelgium Bid.

De oud-speler van onder meer clubs als Feyenoord, PSV en AC Milan gaat leiding geven aan de delegaties die campagne voeren en is nadrukkelijk betrokken bij de strategie van de kandidatuur.

''Ik vroeg me als kind al af waarom zo'n toernooi altijd in grote landen werd gehouden'', zei hij dinsdag. ''Hopelijk heeft mijn zoontje over een paar jaar wel geluk.''

Het bestuur verwacht veel van Gullit. ''Met zijn voetbalkennis en enorme internationale uitstraling brengt het HollandBelgium Bid een succesrijke troef in stelling.''

Cruijff

De klinkende namen Johan Cruijff, Marco van Basten, Clarence Seedorf, Dennis Bergkamp, Eric Gerits, Michel Preud'homme en Edwin van der Sar zijn toegevoegd aan de groeiende lijst van ambassadeurs voor de kandidatuur.

Vooral de naam van Cruijff is opvallend. Het voetbalicoon wees vorig jaar nog die rol nadrukkelijk van de hand, maar steunt nu volmondig het HollandBelgium Bid. De KNVB had in september de legendarische nummer 14 al op de lijst van ambassadeurs gezet, maar dat bleek een voorbarige actie.

''Ik word pas ambassadeur als ik het gevoel krijg dat de kandidatuur breed gedragen wordt. Dat iedereen er de schouders onder zet. Dat gevoel heb ik nog niet'', poneerde Cruijff destijds.

Wereldwijd

Gullit gaat de komende maanden de gezamenlijke kandidatuur wereldwijd verder uitdragen. ''Ik ben onlangs al in Zuid-Afrika, China en Rusland geweest. Binnenkort vertrekken we naar Peru. De bedoeling is dat we uiteindelijk voldoende stemmen verzamelen om het WK te mogen organiseren."

"Daarom ben ik ook heel blij dat iconen als Johan Cruijff, Marco van Basten en Clarence Seedorf zich ook als ambassadeur van het HollandBelgium gaan inzetten. Ik heb die personen meteen gebeld. In Nederland moet je soms oppassen als je iets hebt bereikt. In het buitenland zijn ze vaak blij dat je er bent.''

Gullit: ''Nederland heeft veel goede voetballers voortgebracht. Je moet niet vergeten dat ze in België naast goede sporters ook heel goede bestuurders hebben. De voorzitter van het IOC is een Belg. België is zo ook weer voorzitter van Europa. We zijn dus samen sterk. Ik geloof er echt in dat we op 2 december een WK krijgen toegewezen. We gaan daar ons best voor doen.''

Voetbalachtergrond

Directeur Harry Been van het bid reageerde opgetogen over de vooraanstaande rol van Gullit, Europees voetballer van het jaar 1987. ''Gullit heeft een enorme voetbalachtergrond en kennis van zaken waarop wij een beroep mogen doen. Dat is fantastisch'', aldus Been, die Gullit al aan het werk zag tijdens de officiële presentatie van de kandidatuur in Kaapstad begin december.

''Ruud was een daar al geweldige ambassadeur. Hij gelooft heilig in onze kansen, is gedreven en heeft een geweldige aantrekkingskracht op de media.''

Het HollandBelgium Bid presenteerde dinsdag ook nog Ahmed Hassan Kamel als ambassadeur. Hij is de aanvoerder van het Egyptische voetbalelftal en speelde drie jaar voor Anderlecht.