GLASGOW - Ronald de Boer is positief gestemd over de kansen van het Nederlands Elftal om zich te kwalificeren voor het EK voetbal. Oranje moet dan wel in twee duels afwerken met Schotland. "Je had slechter kunnen treffen", meende hij.

De Boer staat onder contract bij de Schotse topclub Glasgow Rangers en is daarom goed op de hoogste van het Schotse voetbal. Hij noemt de nationale ploeg "degelijk". "Ze gaan altijd tot op de bodem", sprak De Boer tegenover de NOS-radio. "Hun zwakste punt? Oranje heeft meer kwaliteit. Maar dat zegt niet alles. Dat hebben de resultaten van de afgelopen tijd wel aangetoond."

De playoff-wedstrijden met Schotland zorgen bij Glasgow Rangers, een club met vier Nederlandse spelers, voor enige hilariteit. "Ik loop in de kleedkamer al te roepen dat wij naar Portugal gaan", zei een lachende De Boer. "Dat is natuurlijk een 'joke'. Het wordt niet makkelijk."

Van Bommel

International Mark Van Bommel van PSV reageerde maandag redelijk positief op de uitslag van de play-off. "Daar kun je tegen voetballen. Britse ploegen liggen ons wel", aldus de spelbepaler van de Eindhovense landskampioen voor de televisie.

Van Bommel karakteriseerde de Schotse ploeg als een sterk collectief. "Veel vechtlust, een degelijke ploeg", meende hij. Van Bommel vond het gegeven van eerst een uitwedstrijd een voordeel. "Zij komen dan toch niet lekker naar Nederland."