SAN DIEGO - Een temperatuurtje van rond de 20 graden, mooie grasvelden, palmbomen en de Nederlandse hockeyvrouwen als buren.

Het laatste deel van de aanloop voor de Olympische Spelen in Vancouver verliep voor de bobsleeteams van Edwin van Calker en Esmé Kamphuis in San Diego zonder hun gebruikelijke omgeving van kou, sneeuw en vooral hun slee.

''Ik voel me niet kaal of leeg'', zegt Van Calker vanuit San Diego over het vreemde feit dat hij zijn vertrouwde gereedschap twee weken niet bij de hand had.

Aardbeving

De bobsleeërs legden in het Olympic Training Center (OTC) in San Diego, waar ze ook nog een aardbeving meemaakten met 4,4 op de schaal van Richter, de laatste hand aan hun fysieke gesteldheid.

Te midden van Amerikaanse collega's, atleten en de hockeyvrouwen, die er ook een trainingskamp hadden belegd.

Vreemd

''Met al die sporters om ons heen was dit een heel motiverende omgeving'', kijkt Kamphuis terug op de dagen in de Amerikaanse stad. ''Het was vreemd om hier aan te komen en ineens al die oranje pakken te zien. Blijken die hockeysters hier ook te trainen. Iedereen vroeg wat we kwamen doen. Als je zei dat je bobsleeër was, vroegen ze of die faciliteiten ook ook aanwezig waren. Na wat uitleg vonden ze het geweldig dat we naar Vancouver en de Spelen gingen. Alles ademt topsport uit.''

Nauwe omgeving

Zondag vloog het Nederlandse gezelschap naar Calgary. Daar is het de bedoeling dat er weer met de slee wordt afgedaald. Terug in de vertrouwde, maar nauwe omgeving.

''Het is me goed bevallen zo'n twee weken zonder slee. We zijn vanaf oktober aan het afdalen. Altijd maar die kou en wind boven op de berg bij de bobstarts. Meestal reageer ik goed op een korte periode zonder afdalingen'', zegt Van Calker over de 'bobloze' periode.

Krachthonk

Ondanks de prettige omstandigheden in San Diego en de rustige omgeving buiten de olympische hectiek hebben de Nederlanders er keihard gewerkt. ''Loop-, sprint-, sleeptrainingen, krachthonk. We hebben veel gedaan'', zegt Kamphuis.

De laatste eindjes zijn dus in San Diego aan elkaar geknoopt. ''Heel veel fysiek kun je niet meer veranderen, maar het was een goede omgeving ter voorbereiding. Nu nog afdalen in Calgary en dan op de 20e pieken in Vancouver'', aldus Van Calker.

Bekijk special Vancouver op NUsport.nl