AMSTERDAM - New Orleans Saints heeft zondagnacht (Nederlandse tijd) de Superbowl gewonnen. In Miami was het met 31-17 te sterk voor Indianapolis Colts. Het is voor het eerst dat de ploeg de finale van het Amerikaanse football-seizoen wint.

Doorslaggevend moment in de Superbowl was de hervatting van de wedstrijd na de rust. In plaats van de bal zo ver mogelijk van het eigen doelgebied weg te trappen, probeerde New Orleans met succes een 'onside kick'.

Daarmee veroverde het meteen de bal en kon quarterback Drew Brees, samen met runningback Reggie Bush, zijn ploeg naar een voorsprong in de wedstrijd leiden.

Startblokken

Dat was nodig omdat New Orleans slecht uit de startblokken kwam. In de eerste helft had de ploeg geen antwoord op het aanvalsspel van Colts-quarterback Peyton Manning. Dankzij twee fieldgoals wist de formatie uit de gehavende Amerikaanse stad de schade bij rust nog beperkt te houden tot 10-6.

Na de pauze waren de rollen volledig omgedraaid. Wat de verdediging van Indianapolis ook probeerde, de aanval van de Saints wist keer op keer genoeg terreinwinst te behalen voor een nieuwe set van vier aanvalspogingen.

Onderschepping

Met een moyenne van 288 yards en twee touchdowns was het Brees, verkozen tot Most Valuable Player (MVP) in wedstrijd, die de Colts uiteindelijk op de knieën kreeg. Halverwege het laatste kwart wist hij receiver Jeremey Shockey in de endzone te bereiken voor een 24-17 voorsprong.

Manning moest met nog zes minuten op de klok iets forceren om zijn ploeg langszij de Saints te krijgen. Verdediger Tracy Porter wist een pass van de quarterback echter te onderscheppen en zorgde daarmee voor de beslissende score in de wedstrijd: 31-17.