ROTTERDAM - Zonder de dwingende ogen van trainer Dick Advocaat heeft AZ zondag zowaar van Feyenoord gewonnen in een uitverkochte Kuip (1-2). Het was de eerste competitiezege voor de landskampioen in 2010.

Advocaat zal het heuglijke nieuws in Warschau, waar hij namens België de loting voor het EK-kwalificatietoernooi bijwoonde, ongetwijfeld met gejuich hebben ontvangen.

Beide ploegen gaven elkaar weinig tot niets toe. Zowel Feyenoord als AZ viel omzichtig aan en verdedigde met veel man achter de bal. Het aantal persoonlijke duels op het overvolle middenveld was groot.

Na de rust kregen de twee ploegen volop kansen op de winst, met AZ uiteindelijk als gelukkige winnaar.

Cissé

Bij Feyenoord moest coach Mario Been zijn opstelling zondag voor de wedstrijd nog omgooien. Aanvaller Sekou Cissé meldde zich af wegens griep.

Daardoor mocht Diego Biseswar alsnog in de hoofdmacht beginnen. Bij AZ ontbraken naast Brett Holman (kuit) ook Moussa Dembélé en Ragnar Klavan (beiden ziek).

El Hamdaoui

Pas in de 22e minuut viel in het duel het eerste doelgevaar te noteren. Mounir El Hamdaoui soleerde knap door de Rotterdamse defensie, maar zijn afrondende schot bleek voor doelman Rob van Dijk geen probleem.

Zes minuten later scoorde de AZ-spits alsnog van dichtbij uit een hoekschop waarop de afweer van Feyenoord veel te passief reageerde: 0-1.

Openingstreffer

De openingstreffer bracht meer leven in de wedstrijd. Vooral Feyenoord schakelde naar een hoger aanvalstempo. Nadat Jon Dahl Tomasson de eerste kansen voor de thuisclub had gemist, kwam de ploeg van Been fortuinlijk op 1-1.

Pontus Wernbloom schoot de bal uit een vloeiende aanval van Feyenoord, met Jonathan de Guzman in een hoofdrol, via de paal in eigen doel.

Kans

De tweede helft begon meteen met een grote kans voor AZ. De Guzman en de paal hielden een schot van Niklas Moisander uit het Rotterdamse doel. Ook Feyenoord was dicht bij de tweede treffer. Doelman Sergio Romero kon in de 71e minuut een verraderlijke boogbal van Tomasson nog net via de lat tot hoekschop verwerken.

Een kwartier voor tijd kwam AZ, met Kew Jaliens voor de opnieuw geblesseerde David Mendez da Silva, opnieuw goed weg. Arbiter Eric Braamhaar verzuimde Feyenoord een strafschop toe te kennen na een overtreding van Moisander, die ook al geel had, op Biseswar.

Moreno

De Cler haalde in de 78e minuut de bal van de doellijn na een schot van El Hamdaoui. Mede daardoor leek de wedstrijd evenals in Alkmaar opnieuw in 1-1 te eindigen. Verdediger Hector Moreno kopte evenwel in de 87e minuut raak uit een hoekschop van Stijn Schaars: 1-2.