AMSTERDAM - Het Nederlands elftal moet het in de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap voetbal van 2012 in Polen en Oekraïne opnemen tegen onder meer Zweden en Finland. Dat werd zondagmiddag duidelijk bij de loting in de Poolse hoofdstad Warschau.

Oranje is ingedeeld als groepshoofd in poule E waarin verder ook Hongarije, Moldavië en San Marino uitkomen. Bij Hongarije staat de Nederlandse coach Erwin Koeman aan het roer.

Bondscoach Bert van Marwijk was na afloop te spreken over de loting. "Dit is een poule waar we normaliter niet veel problemen mee zullen hebben", liet hij optekenen.

Advocaat

Dick Advocaat had met België geen gunstige loting. Hij treft onder meer Duitsland en Turkije. Het Rusland van Guus Hiddink moet zich opmaken voor kwalificatiewedstrijden tegen Slowakije en Ierland.

Plaatsing

De winnaar van de kwalificatiegroep plaatst zich rechtstreeks voor de eindronde in Polen en Oekraine. Ook de beste nummer twee uit de negen kwalificatiegroepen is meteen zeker van deelname.

De overige acht nummers twee uit de kwalificatiereeks bepalen middels een play-off over twee duels wie de laatste vier landen zijn die naar de eindronde mogen. De beide gastlanden zijn al zeker van deelname.