VANCOUVER - Sven Kramer heeft zaterdag (lokale tijd) een goede olympische test afgeleverd. De topfavoriet voor het olympisch goud op de vijf en tien kilometer meldde zich op de Richmond Olympic Oval voor een traingswedstrijd over 3000 meter.

Hij klokte een (officieuze) tijd van 3.40,51 en was daarmee twee seconden sneller dan de Italiaan Enrico Fabris: 3.42,58.

''Dit is mijn snelste drie kilometer ooit op een laaglandbaan'', stelde Kramer na afloop tevreden vast.

''Na het EK allround heb ik niet echt veel competitie gehad. Dan is het lekker als je nu bij zo'n wedstrijd goed schaatst. Het is toch anders dan een training.''

De Jong

Bob de Jong kwam na 3.46,86 over de streep en moest daarmee ook de Rus Ivan Skobrev (3.43,01) en de Amerikaan Trevor Marsicano (3.46,45) voor zich dulden.

''Dit is niet zoals-ie volgende week moet lopen'', zei de regerend olympisch kampioen op de tien kilometer, die technisch niet optimaal schaatste.

Komende zaterdag wordt de olympische 5000 meter gehouden, de eerste schaatsdiscipline van de Winterspelen van Vancouver. Voor Nederland verschijnen dan Kramer, De Jong en Jan Blokhuijsen aan de start.