ALMELO - Met zeven doelpunten, twee rode kaarten, een gemiste strafschop van de thuisclub en een niet toegekende treffer van de bezoekers kende Heracles - FC Groningen (4-3) zaterdagavond in Almelo een bizar verloop.

Twintig minuten voor tijd stond FC Groningen met 3-1 voor, maar na het wegzenden van twee spelers van Groningen behaalde Heracles alsnog de eerste overwinning sinds de winterstop.

FC Groningen incasseerde de eerste nederlaag in de tweede helft van de competitie en was woedend op scheidsrechter Reinold Wiedemeijer.

Enevoldsen

In de eerste helft was er maar één blikvanger, Thomas Enevoldsen. De linkeraanvaller van FC Groningen scoorde twee keer tussen de 36e en 41e minuut. Een derde treffer van de Deen werd niet toegekend. De bal was na 21 minuten, bij 0-0, echter duidelijk de doellijn gepasseerd.

Assistent-scheidsrechter Adriaan Inia stond op de juiste hoogte om de situatie goed te kunnen beoordelen, maar hij gaf Wiedemeijer geen vlagsignaal. Een zuivere hattrick werd Enevoldsen daarmee niet gegund. De Deen maakte in december in de uitwedstrijd tegen Sparta (2-4) wel drie doelpunten, ook toen opmerkelijk genoeg allemaal voor de rust.

Rode kaarten

In de tweede helft werd de amusementswaarde nog verder opgeschroefd. Na de 1-2 door Bas Dost leek Morten Nordstrand met de derde Groningse treffer het duel te beslissen. Maar tot woede van de bezoekers speelde Wiedemeijer andermaal een voor hen negatieve rol. De rode kaart voor Gibril Sankoh was zwaar gestraft, de tweede gele kaart voor Leandro Bacuna viel wel te billijken. Intussen kreeg Heracles ook nog een strafschop, maar doelman Luciano keerde de inzet van Willie Overtoom.

Met negen man kon FC Groningen alleen nog maar aan overleven denken. De druk werd echter zo groot dat de verdediging wel moest capituleren. Een klutsbal van Dost en afstandsschoten van achtereenvolgens Overtoom en Birger Maertens betekenden uiteindelijk de ommekeer: 4-3. De spelers van FC Groningen gingen na het laatste fluitsignaal verhaal halen bij Wiedemeijer, trainer Ron Jans sprong verstandig tussenbeiden.