WARSCHAU - Als de naam van Nederland zondag wordt getrokken bij de loting voor de EK-kwalificatiereeks, weet bondscoach Bert van Marwijk direct wie de tegenstanders in de groep zijn.

De Europese voetbalbond UEFA heeft namelijk besloten om de negen groepshoofden uit pot 1 als laatste te trekken. Oranje is op basis van de wereldranglijst ingedeeld in de eerste pot.

De 51 deelnemende landen aan de kwalificatie voor het EK van 2012 zijn ingedeeld in zes potten. Tijdens de loting worden de landen verdeeld over negen groepen. Zes poules bestaan uit zes ploegen, drie groepen hebben vijf deelnemers.

Groepswinnaars

De negen groepswinnaars plaatsen zich net als de beste nummer twee rechtstreeks voor de eindronde in Polen en Oekraïne. De twee gastlanden zijn automatisch geplaatst voor het EK. De acht overige nummers twee strijden in play-offs om de laatste vier tickets.

De UEFA liet zaterdag ook weten dat de voormalige Sovjetstaten Rusland, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan niet bij elkaar in een groep kunnen komen. De voetbalbond hoopt daarmee mogelijke politieke problemen te voorkomen.

Opnieuw loten

Tijdens de kwalificatie voor het EK 2008 zaten Armenië en Azerbeidzjan bij elkaar in de groep, maar de twee landen wilden om politieke redenen niet tegen elkaar spelen. ''Dus als zoiets weer gebeurt, gaan we opnieuw loten'', aldus UEFA-voorzitter Michel Platini.